ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sodom – Decision Day

sodom decision day

Tom Angelripper har hållit Sodom igång ända sedan tidigt 80-tal, och verkar inte ha för avsikt att slå av på takten än på ett tag. Angelripper är Sodom, precis som att Lemmy genom alla år var synonym med Motörhead, eller det faktum att W.A.S.P. i själva verket är samma sak som Blackie Lawless med kompband. Decision Day är Sodoms femtonde studioalbum, och förutom Angelripper består bandet numera av Markus “Makka” Freiwald på trummor och Bernemann på gitarr. Som band fungerar de tre alldeles utmärkt. Ämnesmässigt har Angelripper som vanligt hämtat inspiration från historiska krig, bibliska teman och samtidens vansinne.

Å ena sidan kan bandet uppfattats som en stabil instutition, som visserligen inte bryter ny mark, men ändå kämpar på i motvind och håller den tyska thrashfanan högt. Ett band som helt enkelt är lite coolare än de flesta andra, lite mer äkta.


Å andra sidan kan det nog finnas dem som uppfattar Sodom som ett band som liksom andra inom teutonic thrash börjat bli smått identitetslösa. Jag kan förstå argumenten: Det börjar bli svårare och svårare att skilja mellan Kreator, Tankard, Destruction och Sodom… Det låter bra, men samtidigt är det lite, lite för välproducerat.

Så frågorna hopar sig; Hur står sig Sodoms Decision Day i förhållande till sentida släpp från de övriga stora tyska thrashbanden? Hur står den sig i förhållande till Sodoms andra samtida plattor? I förhållande till de skitigare 80-talsplattorna? Låter det verkligen Sodom?

Jag skulle vilja säga att alla svaren ligger någonstans mittemellan. Plattan står sig helt OK i jämförelse med övriga band, och soundmässigt fortsätter Sodom att låta som Kreators finpolerade metal, precis som dom den låtit under hela 2000-talet. Sodom ska ha cred för att ha genomlevt allsköns trender och genrenycker utan att någonsin bli mesiga – och för det mesta spränger de minor utan helvete. Samtidigt kan soundet emellanåt bli lite för likriktat, och efter en mängd genomlyssningar tycker jag att det faktiskt finns en viss brist på variation, även om låtar som Belligerence och Blood Lions förmodligen kommer göra sig riktigt bra live.

Jag gillar det mesta bandet gjort, och vill inte gröta ner mig för mycket i nostalgi. Men bästa eran är och förblir 80-talet, från de opolerade och på den tiden genremässigt svårdefinierade (men väldigt Venominfluerade) In the Sign of Evil och Obsessed by Cruelty – och så naturligtvis de båda thrashpärlorna Persecution Mania och Agent Orange. Det är ett faktum, vågar jag påstå.

Decision Day är en stabil Sodomplatta. Inget snack om den saken. Men Decision Day känns samtidigt lite som en dag på jobbet för Tom Angelripper & co. Det behövs bara aningen mer skitig punkattityd för att det ska kännas som helg.

Sodom – Decision Day

Genre: Teutonic thrash metal
Speltid: 50 min
Releasedatum: 26 Augusti
Bästa låt: Strange Lost World
Skivbolag: Steamhammer/SPV
Betyg: 3/5

BESTÄLL ALBUMET PÅ GINZA:
https://www.ginza.se/search/1?s=sodom+decision+day

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter