ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Vader – Iron Times

5 Shares

vader iron times

Piotr “Peter” Wiwczarek och hans death metalband Vader har minsann inte legat på latsidan sedan 2014. Under senare år har vi fått en rejäl mängd musik att beta av; såväl fullängdare, som samlingsalbum med covers och EP’s har det blivit. Jag har i ärlighetens namn knappt hunnit lyssna igenom allt. Därför känns det också lättare att hinna beta av och smälta Iron Times, som i sitt lilla behändiga format strax under en kvart erbjuder lyssnaren fyra rejält stabila låtar.

Inledande Parabellum är en snabb death metallåt med Motörheadångande energi, och med tanke på att omslaget tycks vara en hyllning till Motörheads Orgasmatron (och dessutom målad av ingen mindre än Motörheadkonstnären Joe Petagno) och det faktum att EPn avslutas med Motörheads gamla klassiker Overkill så kan jag utan större svårighet konstatera att Vader vill hedra ett av metalhistoriens mest inflytelserika band. De tycks också (kanske bara för tillfället) ha anammat en mer melodiös sida, med inslag av klassisk heavy metal och rock ‘n’ roll. Vaders cover på Overkill är ganska kul – men trummorna är inte lika överjävligt mäktiga, och sången är inte i samma klass som Lemmys. Det finns naturligtvis inget band som kan mäta sig med orginalet. Men jag måste ändå säga att Vader nog kommit närmast. Det här är trots allt ett band som har självförtroende nog att ta sig an Slayers Raining Blood när de spelar live.


Piesc I Stal (Polska för stålnäve) för tankarna till gamla pärlor som Judas Priests Starbreaker och Motörheads (Don’t Need) Religion. Låten har tidigare spelats in under titeln Steel Fist med Wiwczareks sidoprojekt Panzer X.

Prayer to the Gods of War är min personliga favorit, men även Parabellum får mig att vilja höra mer. Kanske för att de låter mycket som Vader lät för tio år sedan när de släppte Impressions in Blood. Ifall kommande albumet The Empire håller samma klass så är åtminstone jag nöjd.

Officiellt släppdatum för The Empire är den 23 September.

Vader – Iron Times

Genre: Death metal, heavy metal

Speltid: 14 min

Bästa låt: Prayer to the Gods of War

Releasedatum: 12 Augusti

Skivbolag: Nuclear Blast

Betyg: 4/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link