ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Nomy – Be Your Own God

61 Shares

nomy-beyourowngod-250x250

I augusti förra året gifte sig Patrick ”Nomy” Marquardt med sin Karin. Så då borde det nya albumet ”Be Your Own God” vara en hyllning till kärleken? Nej, trots att förra skivan ”Psychopath” var en becksvart dito med texter om massmord tonsatt med dånade gitarrmattor så verkar inte herr Nomy vara sugen på att skriva glada låtar. Brunnen där han hämtat mörkret tidigare och så även denna gång verkar inte vara på väg att sina ännu.

Tonen sätts redan med inledande stänkaren ’I Got A Problem’. Så här skulle Takida låta om de lärde sig att skriva låtar istället för insmickrande skval. Det är luftigt och episkt utan att bli tungrott.


Freakshow-sagan har fått ett fjärde kapitel i form av ’Freakshow Part 4’ som blandar ett tuggande riff med gammal hederlig kritik av anonymiseringen av individen inom armén (What’s your name, you little shit/If you’re one of us, you’ll get on the bus/To the army where you won’t mean much).

Svulstigheten får spelrum på ’Dead Man Walking’ där det smetas på med stråkar och keyboards. Låten dök redan upp på Spotify-albumet ”The full story of Diane” som skulle knyta ihop delar av berättelsen från ”Psychopath”. På denna skiva är det en remastrad version vi får och Nomy har tidigare med blandat resultat återintroducerat gamla låtar i ny skrud. Denna gång blir en plump i protokollet, låten hade gärna fått stanna kvar på Spotify än att ta plats på en i annars solid skiva.

Nomys förflutna som dansmusik-makare gör sig påmind med det udda, men överraskande bra bonusspåret ’Before You Go’. Den är både dansant och melankolisk på samma gång. Den lär få hans rockfans att gnissla tänder och slita hårtestar, men visar också varför Nomy fortsätter att vara relevant; modet att göra musik på sitt sätt, vilket hans framgångar utan skivbolag eller livespelningar är ett kvitto på.

De gamla punkinfluenserna som vi hört på tidigare skivor får en liten hyllning på ’Last Forever’ och på ’Gone’, där han dessutom kryddar med lite mer eurodance-effekter för att överraska lyssnaren.

Som tidigare nämnt är det en solid skiva, den håller en rak kurs musikaliskt med diverse svängar på vägen för att göra resan spännande utan att orsaka dikeskörning eller åksjuka. Jag hade svårt att tro att han skulle kunna följa upp ”Psychopath” med något som ens var i närheten av lika andhämtande. Men istället för att försöka chocka oss med något större och starkare, så gjorde han istället en skiva som blandar både det avskalade och det storslagna. Så som Nomy oftast brukar låta. Det går att sammanfatta i ett ord.

Ärlighet.

Nomy – Be Your Own God

Band: Nomy
Titel: Be Your Own God
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Egen utgivning
Releasedatum: 2016-06-22
Betyg: 4/5

Bästa låt: I Got A Problem

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter