ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Dark Funeral – Where Shadows Forever Reign

dark funeral

En möjlig anledning till att man inte fastnar för just Dark Funeral, är att de kan vara något mer svårlyssnade än svenska black metal-kolleger som t.ex. Watain och Marduk. Det dominerande intrycket är kanske en aggressiv och allt annat än insmickrande omelodisk ljudmatta som tycks ogenomtränglig?

För undertecknads del tog det iallafall ett tag innan detta kompakta hinder passerades. Men när väl vallen var raserad var det som att sugas in i en egen värld. Samtliga plattor införskaffades, och genomlyssnades till den grad att övriga familjemedlemmar höll på att bli galna. Jag kan tillägga att Dark Funerals tidiga plattor nu har legat i bilen sedan ett par år tillbaka utan att komma in i huset igen. Jag tröttnar aldrig.

På nya plattan har Dark Funeral bibehållit sin ljudmatta, men samtidigt lutar de åt att vara mer varierade, mer temposkiftande, mer melodiska. Lord Ahrimans (Mikael Svanberg) och Chaq Mols (Bo Karlsson) gitarrspel känns mer inspirerat än på länge. Trummisen Dominator (Nils Fjellström) tränger igenom väggar och tak. Nya sångaren Heljarmadr (Andreas Vingbäck) känns helt rätt för gruppen i detta läge. Han är en klassisk stabil black metalsångare som har en avgrundsdjup känsla för becksvart onsdska… Herrejävlar vad det låter bra.

Jag tvekar inte att säga att Where Shadows Forever Reign rentav är Dark Funerals bästa platta sedan Secrets of the Black Arts (1996) och Vobiscum Satanas (1998). Därtill är ljudproduktionen i mina öron den bästa hittintills. Beast Above Man, Unchain My Soul och Nail Them to The Cross låter redan nu som black metalklassiker av rang. Vilken återkomst!

Where Shadows Forever Reign kommer helt klart finnas med på min årsbästalista för 2016 års bästa släpp, det ser jag redan nu. Kanske finns det puritanister som tycker att Dark Funeral blivit kommersiella, men det är i så fall deras problem.

Betyget är svindlande nära det högsta, men landar på en mycket, mycket stabil fyra.

Dark Funeral – Where Shadows Forever Reign

[yasr_overall_rating]
Band: Dark Funeral
Titel: Where Shadows Forever Reign
Genre: Black metal
Skivbolag: Century Media
Speltid: 45 min
Releasedatum: 2016-06-03
Betyg: 4/5
Bästa Låt: Nail Them to the Cross

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER