ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Order of Israfel – Red Robes

the order of israfel red robes 500-500x500

Black Sabbaths självbetitlade låt från den ikoniska första plattan tycks vara en aldrig sinande brunn för generationer av band att ösa ur, så även The Order of Israfel.

Black Sabbath byggde sitt verk på tritonskalan, även kallad “Djävulsintervallen”. En del historiker påstår att denna tonföljd förbjöds av den Katolska kyrkan under 1500-talet för att det helt enkelt lät så djävla ondskefullt att människor riskerade att vända kyrkan ryggen och utföra satanistiska dåd. I doom metal är skalan en självklar grundbult.


Om de inledande spåren “Staff In The Sand” och “The Red Robes” är influerade av tidiga Black Sabbath, så är “In Thrall To The Sorceress” i rakt nedstigande led en ättling till “Zero the Hero” från Born Again (1983), Black Sabbaths enda, och i mitt tycke underskattade, platta med Ian Gillan.

Men det känns nästan missvisande att enbart namedroppa band som Black Sabbath, Candlemass, Saint Vitus och Lord Vicar, för här finns det faktiskt annat är doom metal att avnjuta. Red Robes är en mer varierad platta än föregångaren Wisdom (2012), och har starka melodier som sätter sig direkt. Båda plattorna är av hög klass, och jag kan inte bestämma mig för vilken jag gillar mest, men det börjar luta åt Red Robes.

“Swords To The Sky” påminner snarast om Alice In Chains, med sitt långsamma tempo och stämsång. Jag var avvaktande till låten först, men har nu kommit att tycka att den är ett av skivans starkaste spår.

Det måste nämnas att The Order of Israfel även är förbannat bra på ösigare låtar, lyssna bara på fantastiska “A Shadow In The Hills”, en låt som kunde varit skriven av Steve Harris och Lemmy.

“Fallen Children” är en akustisk avskalad folkballad med hippievibbar som för tankarna till The Incredible Stringbands The 5000 Spirits or The Layer of the Onion (1967). Tanken med stycket tycks vara att bryta av mot omgivande elektriska urladdningar, men Tom Suttons sång passar inte riktigt denna låt, och den står dessutom ut lite för mycket för att passa in i en i övrigt stabil och tung helhet. Men det är också min enda egentliga invändning. Den svåra andra plattan klarar testet med råge.

The Order of Israfel – Red Robes


Band: The Order of Israfel
Titel: Red Robes
Genre: Doom metal, Heavy metal
Skivbolag: Napalm Records
Speltid: 58 min
Releasedatum: 27/5 2016
Betyg: 4/5
Bästa Låt: In Thrall to the Sorceress

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter