ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Metal Church – XI

Metal Church XI

Likt olycksbröder som Anvil och Malice nådde Metal Church aldrig det genombrott de förtjänade under 80-talet. Om ni gillar gammal thrash och heavy metal, och händelsevis inte känner till bandets två första album Metal Church (1984) och The Dark (1986) med David Wayne (R.I.P.) så är det läge att införskaffa dessa. Snarast.

På de tre plattor som därefter följde var Mike Howe (Heretic) ny sångare, och bandets videos kunde till och med ses på MTV. Även dessa skivor är av genomgående hög kvalitet. Det är alltså även mödan värt att kolla upp Blessing in Disguise (1989), The Human Factor (1991) och Hanging in the Balance (1993).


2016 är Howe tillbaks i bandet igen, vilket gör att det blir mot just mot hans tidigare insatser som Metal Church kommer att mätas, men jag tycker ändå att de för det mesta fortsätter i samma spår som på de senaste fem Ronny Munroe-frontade skivsläppen.

Metal Church 2016 är mer klassisk heavy metal än thrash. Det är tråkigt att säga det, men de når som väntat inte upp till kvaliteten på de två första mästerliga albumen, eller ens de tre efterföljande. Här finns vare sig samma thrashiga hårdhet eller känsla för perfekt låtsnickeri som i mästerverken “Ton of Bricks” och “Beyond the Black”.

Att ingenting de gjort sedan 1986 lyckats nå upp till David Wayne-erans klass är något jag kan acceptera. Grundproblemet är egentligen mest refrängerna, som efter ett tag blir lite väl tjatiga. Ett annat problem är att dynamiken och tajtheten emellanåt saknas, och när låt efter låt radas upp på den allt för långa plattan blir det faktiskt lite väl frestande att sätta på första plattan Metal Church istället.

Men, mina invändningar till trots, så är det en ganska ok platta. Jag gillar verkligen gitarrspelet, då Kurdt Vanderhoofs och Rick Van Zandts riff och solon genomgående går i den klassiska hårdrockens tecken. Metal Church 2016 påminner, när de låter som bäst, om storheter som Accept och Savatage, och det finns faktiskt några låtar som sticker ut från mängden; till exempel är “Blow Your Mind” en riktig pärla. Men det är “Suffer Fools” som förvaltar arvet från fornstora dagar, då Metal Church var ett av de där riktigt bra banden som borde få all framgång och ära de förtjänade.

Metal Church: XI


Band: Metal Chruch
Titel: XI
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Rat Pak Records
Releasedatum: 2016-03-25
Betyg: 2/5
Bästa låt: Suffer Fools

No Tomorrow (2016)

Date With Poverty (1991)

In Harms Way (1991)

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter