ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Steelwing – Reset, Reboot, Redeem

90 Shares
steelwingresetrebootredeem484
 Även om syftet med Rocknytt primärt ska vara att servera er det bästa av det nyaste inom rock så händer det ibland att även vi visar oss mänskliga och är sega med saker, således bjuder jag er här på en eftersläntrare till recension. När något av olika anledningar inte hunnit bli gjort inom en viss tid brukar jag kunna släppa det och gå vidare, men jag känner att jag inte vill beröva er denna recension som kommer att agera tips om en av de bästa plattorna som släpptes under fjolåret. Ni som läste våra årsbästalistor kanske noterade redan där att denna platta fanns med på min, nu får ni alltså också en kompletterande recension.

“Reset, Reboot, Redeem” är den tredje fullängdaren på fem år från Nyköping/Stockholmsbaserade Steelwing. När bandet debuterade med starka “Lord Of The Wasteland” år 2010 la man redan där ribban högt när det gäller att leverera högklassig tungmetall av den gamla skolan. Detta koncept följde även med till uppföljaren “Zone Of Alienation”, som jag dock håller ett snäpp högre än sin föregångare, mycket för att bandet till denna platta utvecklat sitt sound på ett naturligt sätt och skapat en mer originell stil än på debuten.


När bandet nu gav ut sin tredje giv går det snabbt att konstatera att de utvecklat sitt sound ytterligare och på ett väldigt imponerande sätt. Det känns moget utan att vara pretentiöst och låtskrivandet har blivit ännu mer intressant. Ljudbilden likväl som musiken har blivit hårdare och känns mer rå och dystopisk, precis som hela temat på skivan. Även sången har fått åtminstone en liten renovering, då det inte längre är tal om enbart klassisk skönsång, utan även en hel del förvånansvärt brutala primalskrik som gör sig riktigt bra.

Låtmässigt inleds “Reset, Reboot, Redeem” med ett intro följt av titelspåret som verkligen sitter som en smäck. Vidare bjuds vi på tunga “Ozymandias” som även den är en riktigt stark skapelse. Det är dock inte förrän vi kommit till nästa låt som skivan verkligen toppas. “Och Världen Gav Vika”, som spåret heter, är något så urgrovt som en gravallvarlig dystopisk historia tonsatt med den mest kompetenta och stilenliga hårdrock du kan tänka dig. Texten och musiken tillsammans utgör en synnerligen perfekt symbios och jag utmanar samtliga att ta sig igenom låtens dryga fem minuter utan att någon gång sänka hakan mot bröstet och lyfta valfri arm med knuten näve i en dyrkande pose. Eller vad sägs om textraden som “Över karga ökenland, förpestade vindar blåser kallt, en sång för dem som miste allt; svartbrända kvinnor, män och barn. Jorden blev mänsklighetens grav.” Den som inte fattar hur tufft detta är kan med fördel elda upp sin jeansväst och pensionera sina sneakers snarast.

Efter denna av hårdhet framkallad euforiska stund bjuds vi även på den monumentala hitlåten “Architects Of Destruction” samt den snygga “Like Shadows, Like Ghosts” och det är inte förrän i slutet av plattan som jag känner att ett eventuellt toppbetyg faktiskt ändå försvinner. Att lägga nästan 20 minuter på enbart de två sista låtarna på skivan är för mig lite i längsta laget och avslutningen känns således lite väl utdragen. Kanske hade det inte känts så om dess två låtar varit mer utspridda på skivan, men nu är de inte det och jag måste bedöma efter hur albumet känns som helhet med uppbyggnad och allt sådant.

En oerhört stark skiva har Steelwing hur som helst skapat och visst är “Reset, Reboot, Redeem” deras bästa platta hittills i karriären. Rekommenderas starkt!

Band: Steelwing
Titel: Reset, Reboot, Redeem
Genre: Heavy metal
Skivbolag: NoiseArt Records
Releasedatum: 2015-11-20
Betyg: 4/5
Bästa låt: Och Världen Gav Vika

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter