ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Cult – Hidden City

theculthiddencity250

Surprise! Nä, det är inget nytt “Sonic Temple”. Alla vi/ni som fortfarande hoppas på ett liknande alster kan nog ta och ge upp, The Cult är ett annat band nu, ett band med andra visioner och musikaliska vinklar när det gäller nyskapande. Jag och många med mig har nästan gett upp om att få sätta tänderna i ett hyfsat alster med orkestern men som sagt, Surprise! Nya “Hidden City” är så mkt bättre än jag vågat hoppas. Det är ett moget The Cult med musik för en vuxen/mogen publik. Konvolutets utformning passar innehållet, musiken är mångfacetterad, djup och vacker..

Det är som sagt ett vuxnare The Cult som ger ifrån sig “Hidden City”. I många spår är det utan tvekat ett klassikt The Cult men de flesta spåren är en spegling av influenser, av musiktycke, av det som färgar the Cult decennier senare. Musiken är klar, simpel men också komplex. Ian Astburys röst är mognare, djupare. I många låtar låter han mer som Glenn Danzig, på gott och ont.

Öppningen är pigg, “Dark Energy” ät trots sin mörka titel en rivig upptempo riffbaserad-låt som sätter tonen för resten av plattan, öppningen visar tydligt att The Cult laddar om. Efter den pigga öppningen visar gänget tydligt var de har hämnat och var de hämtar inspiration. “No love lost” är en pigg Monster Magnet flört och “Dance the night” är en urtjusig U2-pastige som skulle platsa på valfri platta med den orkestern.

Visst känns gamla Cult igen i spår som “GOAT”, “Avalanche of light” och “Hinterland” (som båda luktar U2) men jag fastnar ändå för mellankolin och vemodet som präglar “In blood”, “Birds of paradise”, “Deeply ordered chaos” och den magiskt vackra avslutande “Sound and Fury”. “In blood” låter som en lite mer upptempo Joni Mitchell eller Marianne Faithfull och “Deeply ordered chaos” är så magisk att jag får gåshus.

Som sagt, surprise! Jag förstår inte varför plattan fått så pass svala recensioner. Jag hittar inte ett dåligt spår. Plattan är mångbottnad, oändligt vacker och så påträngande att man vill lyssna om och om igen. Den blir dessutom bättre och bättre för varje minut man ägnar den. Jag är golvad och som jag sa förut…rejält överraskad. På fredag kväll, när jag står med ett vinglas i handen och rör om i fredagstacosen så kommer mina ungar få stifta en ny musikbekantskap i högtalarna. Tack herrarna Astbury/Duffy..jag njuter och min familj kommer göra detsamma. Jag är omtöcknad, överväldigad och nästan löjligt nöjd över att det här är så bra. Jag ger plattan full pott, who knew?

Artist: The Cult
Titel: Hidden City
Bolag: Cooking Vinyl
Releasedatum: 16-02-05
Genre: Rock
Bästa spår: “Deeply Ordered Chaos”
Betyg: 5/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER