ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Raubtier – Bärsärkagång

raubtier barsarkargang250

Dom hårda pojkarna från Haparanda är tillbaka! Efter att först ha släppt Den Sista Kulan och därefter Bothniablod som singlar under förra året rullar nu Tornedalens pansarregemente ut på blitzkrieg igen med nya fullängdaren Bärsärkagång. Raubtier är ett band som inte brukar lämna någon lyssnare likgiltig. Antingen förstår man sig inte alls på deras musik, eller så tar man den till sig och finner den fantastisk. Jag tillhör definitivt den senare skaran. Om man tar sig tid att lyssna ordentligt, och överser en aning med den ibland lätt övertydliga Norrlandskargheten (förlåt en låglänning), så hittar man ett band med både hjärta och hjärna. Den skarpa samhällskritiken i Hulkoffs texter slår ofta huvudet obehagligt rätt på spiken. Lyssna, jag menar VERKLIGEN lyssna på Låt Napalmen Regna Ner och säg att han har fel om ni kan, även om lösningen kanske kan tyckas en smula drastisk.

 

 

Åter till nya skivan. Första låten tillika titelspåret Bärsärkagång sparkar igång på typiskt Raubtier-maner med intensiteten och tempot hos ett eldgivande artilleriregemente. Här är det totalt råröj på vikingatema i 3.57 minuter, och man kan nästan föreställa sig Hulkoff framrusande genom meterdjup snö med frost och fradga i skägget, iklädd ett björnskinn och vilt svingande ett blodigt bredsvärd. Bothniablod låter oss hämta andan en aning, men även den är ett klassiskt Raubtier-spår med blytung och allsångsvänlig refräng. I Den Sista Kulan hittar man sedan att av dessa mäktiga Hulkoff-epos som kanske är bandets allra starkaste sida, i samma stil som magnifika Opus Magni från förra plattan och på samma tema, kampen mot det korrupta samhället.


 

Bärsärkagång innehåller 12 låtar, alla av hög klass. Som vanligt finns en ständigt närvarande aggressivitet i låtarna, antingen tydlig och öppen som i Bärsärkagång och Preatorian eller mer lågmält intensiv som i Förvildad och Röd Snö. Den låt som skiljer sig mest från dom andra är Genom Allt som bjuder på ett lite oväntat trallvänligt sound (jag höll nästan på att skriva discoliknande, förlåt Hulkoff) som påminner om tidiga spår som Hjärteblod och Världsherravälde. Kul. Helt rätt så avslutas plattan sedan med ytterligare ett storvulet epos, Lejonhjärta, som ger ett värdigt avslut till en lika värdig Raubtier-platta. Om jag skulle tvingas rangordna? Jag skulle säga att Bärsärkagång är minst lika bra som Pansargryning, men den når inte riktigt ända fram till att peta Från Norrland till Helvetets Port från platsen som Raubtiers bästa skiva. Men det är trots allt bara mina 50 öre åsikter, och kampen är minst lika hård som bandet självt.

 

Band: Raubtier
Titel: Bärsärkagång
Genre: Industrial metal
Skivbolag: Despotz Records
Releasedatum: 16.02.19
Betyg: 4/5
Bästa låt: Den Sista Kulan, Genom Allt

OBS: Ny betygsskala fr.om 2016
5 – Mästerverk
4 – Mycket bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Underkänd

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT