ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Forever Still – Tied Down

Forever Still Tied Down 250

Jag erkänner, jag har fastnat i ett fack, nämligen att nästan bara recensera melodisk metall med kvinnlig sång. Men jag råkar ju gilla den här grejen, okej? Medan jag gör en stillsam mental notering till mig själv att nästa gång recensera något obskyrt bulgariskt folk-döds-black-metal-gäng med sång enbart på originalspråket så tar vi oss an danska Forever Still och deras debutalbum Tied Down.

Jag har skrivit det förr, men den stora faran med just denna genre är att ju fler band som dyker upp, desto mer likriktat tenderar det att bli, och svårigheten blir till slut att skilja det ena bandet från det andra i ett blindtest. Medan föregångare som Delain och Within Temptation tråkigt nog drar åt det mer välpolerade, teatraliska och ibland nästan Euro-disco-inspirerade hållet så har Forever Still lyckats behålla ett lite råare, mer garage-aktigt sound som gör att plattan känns mer intressant än mycket som de andra släppt ifrån sig senaste åren. Hela Tied Down ger en stark känsla – i positiv bemärkelse – av tidiga Evanescence. Detta inte minst då Maja Schønning har ett oväntat djup i rösten som påminner väldigt mycket om Amy Lees, vilket inte direkt är ett dåligt betyg då Amy Lee har en av rockvärldens bästa röster. Precis som hos Evanescence finns det också ett vemod och ett inslag av sorg och desperation i låtarna som gör att det hela känns känslomässigt väldigt äkta. Lyssna på den smärtsamt vackra Save Me så förstår ni vad jag menar. Det är svårt att inte beröras.


Plattan i övrigt spänner bjuder på ett brett register av olika typer av låtar, från rockiga Scars där Schönning till och med bjuder på lite nästan-growl, via lågmält intensiva som Once Upon a Nightmare (lyssna på trummorna!) och Breathe In, till melodiskt mjuka som i extremt vackra Miss Madness och titelspåret Tied Down. Som live-nummer borde nog hopp-vänliga Awake the Fire göra sig allra bäst. Maja Schönnings röst gör sig lika bra på alla spår, och blandar sig bra med Mikkel Haastrups bas och Dennis Posts gitarr till en väldigt njutbar musikmatta. Det här är en mycket stark debutplatta, välproducerad, snygg och omväxlande. Jag kommer i alla fall att vilja höra mycket mer av Forever Still framöver.

Band: Forever Still
Titel: Tied Down
Genre: Hard Rock/Gothic Metal
Skivbolag: Independent
Releasedatum: 16.01.15
Betyg: 4/5
Bästa låt: Save Me, Awake the Fire

OBS: Ny betygsskala fr.om 2016

5 – Mästerverk
4 – Mycket bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Underkänd

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter