ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Nordic Union – Nordic Union

4 Shares

nordicunionalbum250

2015 släppte Eclipse “Armageddonize” i februari. Att den skivan skulle eliminera mycken konkurrens under året visste jag, men den visade sig stå pall för allt och blev således årets utan tvekan bästa album. Därför blir man lite nyfiken på om Erik själv kan döda konkurrensen för 2016 redan i januari. Det är mycket som tyder på det trots att det återstår många månader och plattor men en toppplacering är i alla fall given.

Det har debatterats i många forum mycket angående skivbolaget Frontiers handplockade projekt. Visst kan det likna om du använder samma låtskrivare för mycket men det handlar ändå tillslut om låten och ärligt, hur mycket bra musik hade vi inte missat då? En del “projekt” är helt onödiga, andra totalt odödliga som Nordic Union. När resultatet är av denna kaliber så bugar jag djupt och kommer vara tacksam en längre tid framöver för detta kan vara en av de bästa så kallade “projekten” av Frontiers, -någonsin.


Låtarna är skrivna av svensk modern hårdrocks absolut bästa låtskrivare Erik Mårtensson. Partner och sångare på skivan är ingen mindre än Pretty Maids Ronnie Atkins och tillsammans skapar de ett mästerverk. Erik spelar alla instrument på ett som alltid imponerande sätt förutom trummorna som numera Eclipse-bassisten Magnus Ulfstedt sköter bländande och på ett betydligt mer inspirerat sätt än vad han gjorde i den bleka Def Leppard-kopian Grand Design.
Låtarna är raka och utan större krusiduller men de innehåller allt: allt väsentligt med noll utfyllnad, i några låtar finns dessutom en liten popådra som skulle kunna resultera i succé på vilken radiostation som helst och även som potentiella toppkandidater i Sveriges största musiktävling.

Även om jag håller Toby Hitchcocks och Jimi Jamisons soloplattor högt när jag rankar Eriks tidigare skivor så är det tydligt vilken utveckling och förbättring han gjort under åren som låtskrivare, producent och musiker. Erik är en hitmakare och av sällan skådad klass. Oavsett tempo eller nyansering så lyckas han denna gång att skapa stordåd.
Elva lysande låtar fyllda av utsökta melodier som presenteras i en produktion som låter som den skulle kostat miljoner och här märks det tydligt hur mycket bättre producent Erik blivit.
Ronnie Atkins visar sin absolut bästa sida och tar ett steg utanför det mer raspiga Pretty Maids-facket och levererar en insats som jag kanske inte trodde var möjlig. Han ger varje låt en svårslagen identitet. Oavsett om det är ballad eller uptempo så finns det så mycket känsla i den mannens röst. Tillsammans med Eriks melodier skapar de nerv och stämningar som verkligen berör på ett sätt som man inte trodde var möjligt i så pass “raka” rocklåtar.

Erik skriver de mest rörande och vackra balladerna idag. Hela plattan är inget annat än en gåshudsfestival och det går tydligen inte att tröttna på låtarna. De förblir av starkaste sort och plattan är som helhet ett exempel på hur resultatet blir när man lyckas med precis allt. Fantastiskt.

Band: Nordic Union
Titel: s/t
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 2016-01-29
Betyg: 5/5
Bästa låt: Point Of No Return

OBS: Ny betygsskala fr.om 2016

5 – Mästerverk
4 – Mycket bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Underkänd

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter