ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Trans-Siberian Orchestra – Letters From The Labyrinth

0 Shares

transsiberianorchestralettersfromthelabyrinth250

Lagom till första advent, julpysslet och Lussebullarna är det alltså dags att sätta tänderna i ett nytt giv från TSO. Its been a long time coming, närmare bestämt 6 år sen senaste “Night Castle” från 2009. Nej, det är inte ett konceptplatta enligt dess upphovsmän (fast det känns så) och nej, det har inget att göra med den annalkande julen heller (fast den passar utmärkt i julstöket). Dock avhandlas teman som åldrande, bankkriser och Berlinmuren, bara för att nämna några.

Nya “Letters from the Labyrinth” är en brokig samling av allt möjligt signerat Oliva & O´Neill. Musikeruppsättningen är diger och en återblick i backkatalogen påminner om att denna skapelse följer den traditionella mallen av en mishmash av instrumentala och vokala stycken. Plattan funkar som bakgrundsmusik och även om orkestern live är en förmodad häftig upplevelse (mkt på grund av själva showen) så lyfter det inte på platta och frågan om en poäng med det hela blir uppenbar med jämna mellanrum.


Nåväl, plattans första del är i huvudsak instrumental och jag gissar att det ska funka som en liten förfest till de mer regelrätta styckena. I “Prometheus” dyker dock en välbekant röst upp och det tar mig en stund innan jag landar i Jeff Scott Soto, spåret är dock riktigt lamt och ger inget bestående intryck. Det är inte förrän i spår 7 som det lossnar lite, och då i sällskap av den talangfulla Kayla Reeves som i “The night conceives” visar vart skåpet ska stå. Hon har en grym pipa och själva låten är bland de bästa på plattan. Bästa låten är dock utan tvekan “Forget about the blame” och då i version två som framförs av Lzzy Hale. Låten bör vara en given singel och har en klar hitpotential, ett klassiskt midtempo-alster som lyfter skivan.

I övrigt är det tyvärr hyfsat lamt. “Not dead yet” känns galet konstig och även om Russel Allen nästan försöker skoja till det med sin något annorlunda stämma så känns låten jättemärklig men räddas av att det doftar lite Alice Cooper över arrangemanget. Tyvärr blir också Savatage-låten “Stay” omgjord, den är direkt onödig och på gränsen till skittråkig.

Well, det här är ingen platta som man plockar upp lite då och då. Den funkar som bakgrundsskvalp och den fyller säkert sitt syfte i rockopera-genren, även om det inte är meningen. Jag tycker personligen att upplägget är lite bortkastat då jag är övertygad om att upphovsmännen i fråga har så pass musik i sig att de utan tvekan skulle kunna producera fram en bättre och rivigare platta..(6 år är en lång tid)… men nu är det här Trans Siberian Orchestra och då får det väl vara så här. Det är inte fantastiskt men de går att stå ut. God jul! (förlåt)

Artist: Trans-Siberian Orchestra
Titel: Letters from the Labyrinth
Genre: Rock
Releasedatum. 15-11-13
Skivbolag: Universal
Betyg: 6/10
Bästa spår: Forget about the blame

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter