ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Jetbone – Magical Ride

142 Shares

jetbonemagicalride250

I egenskap av invånare i Sundsvall och då dessutom en löjligt musikintresserad sådan är ynglingarna i Jetbone en grupp individer jag har kunnat följa på nära håll under ett gäng år nu. För ett par år sedan var bandet om du frågar mig ett av de minst intressanta på den lokala rockscenen. På ett sätt som i princip helt saknade eget uttryck framförde bandet generisk actionrock som trots att den inte var dålig på något sätt ändå inte gjorde någon glad. En självbetitlad debutskiva släpptes år 2012 och även om bandet efter rönt vissa framgångar har de ändå aldrig varit några favoriter hos mig. I våras fick jag dock höra från en vän som också är djupt insyltad i den västernorrländska rockscenen att Jetbone tydligen numer gjort ändringar bland bandmedlemmarna, bytt stil och faktiskt blivit riktigt bra. Detta gjorde mig självklart nyfiken och efter att tidigare ha förkastat bandet gav jag dem nu en ny chans och när en av bandmedlemmarna spelade upp några demos från den då kommande skivan kunde jag knappt tro att det var samma band som jag tidigare hade hört som nu strömmade ut ur mina högtalare. Denna smyglyssning gav helt klart mersmak och drygt ett halvår senare kom då alltså den slutgiltiga produkten, vid namn “Magical Ride”.

Skivan inleds med den makalöst svängiga rockrökaren “C’mon” och den touch av soul som blåssektionen skänker låten ger en omisskännlig känsla av 60- och 70-tal, en känsla som för övrigt stannar med lyssnaren genom hela albumet. Efter den energiska inledningen sänks tempot för en aning med stämningsfulla “Mixed Emotions”, en helt fantastisk låt som trots sin lugna framtoning är väldigt pampig och bygger upp till ett snudd på “Blues Brothers”-doftande crescendo i outrot. Som tredje spår bjuds vi på “No Way Out” och nu är vi tillbaka i lite mer rockiga tongångar. Denna skapelse luktar sydstatsrock, Lynyrd Skynyrd och “Sweet Home Alabama” och Jetbone visar att de har en hel del olika influenser, men att den röda tråden är att samtliga hade sin storhetsperiod för ungefär 40 år sedan. Eller ja, kanske inte exakt alla influenser. Ett i sammanhanget nyare band som jag tycker att det nya Jetbone för tankarna till är amerikanska The Black Crowes och du som gillar dessa herrar samt klassiska akter som Deep Purple och andra storheter, samt med en stor dos soul, kommer garanterat också att uppskatta Jetbone.


Vidare på skivan finns upptempolåtar som “Working Hard For Your Money”, “Everybody Needs Somebody To Love” och singeln “Fifth Time Loser” som blandas friskt med mer stillsamma stycken som “Woman”, “Rosalie” och “You Are My Love”. Således bjuds vi på stor variation och skivan känns konstant intressant, även om jag kanske kan tycka att tolv låtar är i mesta laget och att plattan som helhet kanske hade mått lite bättre av att ha tio låtar istället. Det är ju dock detaljer i sammanhanget och på det stora hela har Jetbone med “Magical RIde” lyckats knåpa ihop en riktigt bra skiva. Även om de kanske inte återuppfinner hjulet och inte heller lär revolutionera den svenska rockscenen så är det inte heller det som är bandets ambition. Det här handlar snarare om att på ett respektfullt, varsamt men ändå kraftfullt sätt förvalta ett arv från forna storheter och detta gör Jetbone med bravur. Jag är övertygad om att bandet gjort succé om de kommit för 45 år sedan och förhoppningsvis räcker musikalisk kvalitet, sväng och grymma låtar långt även 2015.

En av årets största positiva överraskningar!

Band: Jetbone
Titel: Magical Ride
Genre: Rock
Skivbolag: Rootsy Music
Producent: Mikael Lyander
Releasedatum: 2015-10-28
Bästa låt: Mixed Emotions
Betyg: 8/10

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter