ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Solution .45 – Nightmares In The Waking State – Part I

solution45nightmares1 250

När band spelar in två album i samma stund blir jag omedvetet orolig och tänker på två ord: urvattnat och utfyllnad. Vissa band klarar det som t.ex. Soilwork medan många andra fallerar.
När då svenska Solution .45 släpper del ett är jag lite förutbestämt skeptisk. Nog för att det finns rutin och kunnande i bandet, men sedan starten 2008 så är detta blott andra given från bandet. Visst kan de ha filat och sparat på material sedan 2010 och även om det inte är några musiker som ligger på latsidan det handlar om så undrar man om de verkligen är mogna för uppdraget.
Därför blir man extra glad när motsatser bevisas. Det är ganska skönt att sådana här gånger ha fel för detta moderna, melodiösa hårdrocksband levererar tio låtar av metal fylld med imponerande melodier, intressant musicerande, en kännbar urkraft och stor uppfinningsrikedom. Lite mer och bättre är det på första halvan av skivan då man mot dess slut trots allt finner lite låtar/partier aningen mer ointressanta eller anonyma.
Produktionen är stor, nyansrik och utomordentligt saftig undertecknad Thomas “Plec” Johansson och gör musiken inget annat än rättvisa. Om Danmark har Jacob Hansen så har vi i Sverige “Plec” och de har bägge enorm koll på hur en modern produktion bör låta och tillhör de främsta.

Christian Älvestams rena och lena röst som passar bra till en rad genrer smeker och förstärker den moderna känslan över albumet samtidigt som de gutturala vrålen balanserar med drag åt den avgrund de tycks komma ifrån. Inledande “Wanderer From The Fold” bryter det förväntade mönstret omgående med enbart skriksång. Här visar Christian den djupa avgrund han kan nå. Trots det förblir den ändå en ultramelodiös käftsmäll med snygg refräng som aggressivt letar sig in under skinnet, en bra start. Andra låtar domineras av motsatt eller uppblandad sång och är så mycket mer än att kunna kategoriseras på ett enkelt sätt men de slår definitivt av fingrarna på många amerikanska moderna metalband som är betydligt mer kända än S45 idag.


Många skikt av ljud och stämningen förblir laddade skivan igenom och jag tycker inte att ett jämförbart band som Scar Symmetry nått upp i dessa höjder, även om det här handlar mer om melodi än progressivitet.
Sanslöst snyggt, tillfredställande och kontrasterna av ett Napalm Death-inspirerat riff och en vers som skulle funkat på en AOR-platta gör skivan till mångfasetterad och intressant. Det är med längtan jag ser fram emot del nummer två och en stor tumme upp till alla inblandade.

Band: Solution .45
Titel: Nightmares In The Waking State – Part I
Genre: Melodic Metal
Skivbolag: AFM Records
Releasedatum: 2015-11-20
Betyg: 8/10
Bästa låt: Winning Where Losing Is All

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link