ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Manimal – Trapped In The Shadows

201 Shares

manimaltrappedintheshadows250

Detta Göteborgsband startades 2001. Efter tre demos kom debuten “The Darkest Room” ut 2009 som en frisk fläkt i metalkretsar. Med starka melodier och glasklar produktion sammanförde de Judas Priest-influerad heavy metal med Queensryches progressiva och kännetecknande delar. Resultatet var inget annat än lyckat.
Sex år senare så kommer nu uppföljaren som följer den röda tråden som lades som grund på debuten, men denna gång har man maxat allt från debuten och samtidigt adderat en dos powermetal samt blytyngd som Black Sabbath-sångaren Tony Martin säkerligen skulle ha budat högt för att få lägga sin röst på idag.

De flesta låtarna är mellan fyra och sex minuter och är varken för korta eller långa. Alla tio spåren är väl avvägda, uttänkta och inte överarbetade vilket gör att känslan finns där, den där känslan som övertygar mig om äktheten i detta och om övertygelsen hur publiken kommer bjuda upp till allsång med knutna nävar när de hör det här. Det är tufft, trovärdigt tufft och mörkret från plattan känns. När många band inom genren balanserar på gränsen till själv-parodi så plöjer Manimal ned det mesta i sin väg med hängivenhet och stor trovärdighet.


“Irresistible” som startar plattan med ett mäktigt intro övergår i ett riff som direkt visar att detta blir en musikalisk och medryckande resa att minnas samt hur unik och stark Samuels sång är. Tempot med dubbla baskaggar genererar omgående nackrörelser som sliter ganska hårt på nämnda partiets muskler. Som låten antyder så är den oemotståndlig. Det är bara att släppa allt ifrågasättande och låta bandet och musiken lägga facit i handen för hur man gör en metalplatta på bra sätt.
Efterföljande “March Of Madness” är fylld av utsökta melodier, har skivans bästa refräng och är en av albumets absolut bästa låtar. Det finns fler låtar som nosar på den titeln. “The Dark” är en tung och stämningsfull skapelse medan titelspåret har stor allsångspotential med en knuten näve mot skyn. “Invincible” är absolut inte osynlig och “Man-Made Devil” är en av de tyngsta skapelserna detta år med en omätbar kraft där keyboarden i refrängen praktiskt taget gör låten. “Silent Messiah” tillhör en av de absoluta favoriterna med sitt galopperande tempo, sanslöst snygga sångarrangemang och gåshuden är konstant närvarande.
Skivans “ballad” och duett med UDO heter “The Journey” och är ett snyggt avbrott och en solklar livelåt värd allas tändargas vid kommande konserter. Låten bekräftar återigen hur bra Samuel verkligen är och UDOs topplacering bland heavy metalsångare fick härmed ett högre nummer. “Screaming Out” gör ingen besviken som gillat de tidigare åtta spåren. Avslutande “Psychopomp” är en värdig och kraftfull avslutning, men då är jag sedan lång tid tillbaka övertygad om att Sverige ytterligare har ett band som sopar banan med största delen konkurrenter Detta är dels på grund av att de ser till låten -det är låten som är det viktigaste, samt hur bra sammansvetsat allt är som involverar denna platta.

Alla låtarna på skivan är centrerade runt de kompetenta riffen och med en orkester som vet hur man ska komplettera utan att ta för mycket plats så blir det rent, snyggt och klanderfritt. Med små detaljerade medel lyckas de tio gånger om att ge oss vad vi vill ha och självklart utser jag detta till årets heavy metalalbum alla kategorier.

Band: Manimal
Titel: Trapped In The Shadows
Genre: Metal
Skivbolag: AFM Records
Releasedatum: 2015-11-20
Betyg: 8/10
Bästa låt: March Of Madness/Silent Messiah

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter