ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Michael Monroe – Blackout States

michaelmonroeblackoutstates250

Vår Finske blonde evigt unge herr Monroe behöver väl egentligen ingen närmre presentation. I min musikaliska hjärna är han en figur som jag nästan aldrig lyssnar på men gärna ser “Live” om jag har möjlighet. Monroes historia är nu lång och brokig med en backkatalog av berg och dalbane-kvalité. Några toppar men också några rejält tråkiga bottennapp. Känslan är dock att ett tvärsnitt över hans karriär är positiv och jag kan nog inte komma på något tillfälle då han inte levererat i konsertsammanhang. Det bör också tilläggas att han på senare tid (enligt min mening) har skruvat upp kvalitén och jämnheten på sina alster. Kopplingarna med Backyard Babies och Dregen är dessutom självklara.

Förfest. Det ordet och den känslan sammanfattar nya “Blackout states”. Maken till en samling festglada låtar har aldrig hörts. Det är raka rör, det är glatt och det är så pass uppryckande att det är svårt att sitta still eller ta några luftackord oberoende av plats och tid. Egentligen är det ganska enkelt, några sköna riff, några passande ackord och lite glad allsång för att få det att fungera. Det kommer självklart inte leda till några litterära eller musikaliska nobelpris men om man är ute efter party-rocknroll har man hittat helt rätt med “Blackout states”


“This aint no love song” sätter tonen direkt och festen fortsätter i “Old Kings road” och “Going down with the ship”. Det svänger rejält och även om herr Monroe inte är världens bästa vokalist så funkar det utmärkt tillsammans med den kaxiga musiken. Det blir något lugnare i “Keep your Eye on you” men sen tar det vid ordentligt igen med “Good old bad Days” som luktar ett lite fetare Ramones. “R.L.F” är en riktig smocka där Michael tar oss tillbaka till när det var bättre förr och innan plattan tar slut får vi också lite nordiskt vemod i “Dead hearts on Denmark” och “Under the norden lights”. I “Permanent youth” summerar herr Monroe egentligen både sin karriär och nya plattan. “Titelspåret “Blackout states” kunde lika gärna ligga på Backyard Babies nya platta.

Jag hittar inget dåligt spår, hur mycket jag än försöker. Nya “Blackout States” är en härlig samling välgjorda partylåtar som piggar upp och med hjärnhand drar mungiporna upp i höstmörkret. Det är svårt att plocka ut en speciell favorit, dagsformen på lyssnaren avgör. Jag är glatt överraskad och lägger till “Blackout states” till katalogen över årets bästa släpp. Grattis herr Monroe, keep up the good work! Rock like fuck, and fuck shit up?? You bet!

Ps. Saxofon i rock n roll? jajamän..i Michael Monroes värld funkar det utmärkt.

Artist: Michael Monroe
Titel: Blackout States
Genre: Rock n roll
Skivbolag. Spinefarm
Releasedatum: 15-10-16
Betyg 9/10
Bästa låt: This aint no love song (Min dagsform avgör)

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link