ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

My Dying Bride – Feel The Misery

13 Shares

mydyingbridefeelthemisery250

25 år är en lång tid för ett band att vara igång, och måste förmodligen kännas ännu längre om man är olycklig hela tiden. För inte helt oväntat, så (om ni inte tog det redan på albumets titel) så är Feel the Misery inte direkt någon feelgood- eller partyplatta. Troget bandets sound genom alla 25 åren så är det mollstämt, tungt och dystert precis som det skall vara. Redan första spåret And My Father Left Forever sätter tonen av tungt vemod med Aaron Stainthorpes vackert sorgsna sång till tunga, dystra men ändå intensiva gitarr-riff. Låten handlar om Stainthorpes pappa som nyligen gick bort, och sorgen i låten går nästan att ta på.

Apropå gitarrer, så är gitarristen Calvin Robertshaw som spelade med bandet fram till 1999 tillbaka på Feel the Misery, där han tar tillbaka sin egen plats efter Hamish Glencross. Bandmedlemmar har också kommit och gått genom åren, men My Dying Bride har ändå alltid behållit sin roll som en av de tyngsta hörnstenarna i den svarta doom/death metal-katedralen. Feel the Misery är heller inget undantag från traditionen. Tonen i skivan är hela tiden tveklöst doom, men ändå finns tydliga skiftningar i låtmaterialet. Stainthorpe växlar mellan vanlig sång, som i titellåten Feel the Misery, och mer growlande som i den lite tyngre To Shiver In Empty Halls. Även låtarnas tempo växlar, från den nästan plågsamt långsamma Within a Sleeping Forest till den trolska bas- och trumgången i A Thorn of Wisdom. Överallt är det känslosamt, ofta ödesmättat understruket av Shaun MacGowans keyboard och som i I Almost Loved you, även fiol.


I all sin dysterhet är detta förvånansvärt bra, och om du lyssnar på rätt sätt så är det svårt att inte beröras känslomässigt. Det är inget man lyssnar halvhjärtat på medan man gör något annat, och kanske inte heller något man bör lyssna på om man nyss förlorat en anhörig eller jobbet, eller om man ligger i en svår skilsmässa. Eller, kanske någon skulle säga, är det just det man skall göra. I så fall bör man nog se till att man har att visst avstånd mellan sig själv och medicinskåp, rep eller skjutvapen. Om man däremot kan behålla en viss distans mellan musik och själsliv så är detta inte alls någon dum lyssning. Just feel the misery!

Band: My Dying Bride
Titel: Feel the Misery
Genre: Doom/death metal
Skivbolag: Peaceville Records
Releasedatum: 15.09.18
Betyg: 8/10
Bästa låt: And My Father Left Forever

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter