NYHETER
CD
BÖCKER
SKÄRSELDEN

Uncle Acid & The Deadbeats – The Night Creeper

50 Shares

uncle acid the night creeper250

Det var två år sedan engelsmännen i Uncle Acid & The Deadbeats släppte sin senaste platta “Mind Control” och i ungefär lika lång tid har jag väntat på denna minst sagt efterlängtade uppföljare från ett av mina absoluta favoritband under de senaste åren. Bandet har verkligen gjort kometkarriär och har gått från en relativt anonym tillvaro till att turnera med storheter som Black Sabbath. De är omtyckta av såväl kritiker som hipsters och riktiga hårdrockare och nu har alltså bandets fjärde (även om det nästan inte går att räkna med debutskivan som finns i 20 exemplar) platta sett dagens ljus.

Det första som slår en när det gäller “The Night Creeper” är att den likt sina föregångare har ett oerhört snyggt skivomslag. Denna gång signerat Jay Shaw sätter omslaget stämningen direkt inför vad som komma skall och precis som vanligt har Uncle Acid & The Deadbeats varit ytterst noggranna när det gäller allt för att få till en heltäckande bild av vad de vill få fram med sitt musicerande. Plattan kickas igång med den fantastiska “Waiting For Blood” och direkt hörs det att allt är precis så bra som vanligt med Farbror Syra och hans gelikar. Ljudbilden är som vi är vana vid från de tidigare släppen och med frontmannen K.R Starrs som producent kan Uncle Acid & The Deadbeats få till exakt det sound som blivit bandets signum. Det är varmt och retro, men samtidigt nästan obehagligt distat bitvis och med en väldigt kompakt ljudbild som skapar en tung och spöklik stämning.Vidare fortsätter skivan med “Murder Nights” vars intro och huvudriff faktiskt för tankarna till Slayer. Eller ja, åtminstone någon slags obskyr och psykedelisk sjuttiotalsversion av Slayer. Funkar bra gör det verkligen och denna kioskvältare tar oss sedan till den tunga “Downtown” som även den är en riktig fullpoängare och här någonstans kan en börja känna att Uncle Acid & The Deadbeats har någonting riktigt stort på gång. När sedan också nästa låt, “Pusher Man”, är minst sagt fjällmagisk är det inte utan att jag börjar fundera på om det kan vara så att bandet är på väg att göra sin bästa skiva sedan 2011, då de släppte den fullkomligt briljanta “Blood Lust”.

Efter den instrumentala “Yellow Moon” serveras vi sedan den fantastiska “Melody Lane”, som jag håller som plattans absoluta höjdpunkt och helt klart en av årets bästa låtar alla kategorier. Efter denna monumentala hit har det blivit dags att sänka tempot en smula när vi kommit till titelspåret, men snart har bandet fått upp farten igen med låten “Inside” som har en refräng där åtminstone jag uppfattar en bakåtnick till landsmännen i Diamond Head och deras klassiska gamla örhänge “Am I Evil?”. När det sedan har blivit dags att avrunda skivan med de två avslutande spåren “Slow Death” och “Black Motorcade” är det första gången på hela plattan som jag kan känna att kvalitén sänks en aning. Även om dessa två låtar inte är dåliga på något sätt är de ändå lite halvsega och inte riktigt i samma klass med de föregående åtta låtarna på skivan, trots att de besitter en hel del stämning.

Trots detta lilla antiklimax som avslutning är ändå “The Night Creeper” en fullkomligt fantastisk skiva. Produktionen, stämningen och ljudbilden är helt perfekt och det riffande bandet visar prov på har knappast något motstycke i musikvärlden idag. Lite motvilligt har Uncle Acid & The Deadbeats blivit extremt stora i hipsterkretsar de senaste åren och tydligen är gitarrsolon något som anses vara alldeles för mossigt och ålderdomligt hos denna grupp av självutnämnda trendsättare. Därför kändes det extra roligt när jag läste ett citat från en av bandets gitarrister som sa att “han var lycklig om han kunde förstöra en hipsters dag med ett riktigt grymt gitarrsolo” och just grymma gitarrsolon finns det också en hel del av på “The Night Creeper”.

Det finns egentligen inte någonting alls i princip att klaga på när det gäller den här skivan och jag är fullständigt övertygad om att den här plattan kommer att vara en livsfarlig utmanare när det ska göras topplistor i slutet av året.

Band: Uncle Acid & The Deadbeats
Titel: The Night Creeper
Genre: Stoner/rock
Skivbolag: Rise Above Records
Producent: K.R Starrs
Releasedatum: 2015-09-04
Bästa låt: Melody Lane
Betyg: 9/10

50 Shares
Proppen

Proppen

Skribent

Relaterade artiklar

Hittade inga inlägg.
POPULÄRT JUST NU
FILM
LIVE
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Rocknytt Logga 2019 heavy metal

Följ oss på Facebook!