ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Black Trip – Shadowline

blacktrip shadowline250

Att kalla stockholmsbandet Black Trip för ett all star-band vore verkligen inte att urvattna uttryckes seriositet då bandet innehåller medlemmar från några av Sveriges absolut bästa och legendariska band, eller vad sägs som namn som Entombed, Dismember, Nifelheim, Enforcer, Unanimated, Necrophobic och Merciless? Trots att det främst är band av den hårdare och mer extrema skolan i den skaran är det kanske lite oväntat inte sådan musik som framförs av Black Trip. När bandet släppte debutskivan “Goin’ Under” för två år sedan var det heavy metal av det klassiska snittet som gällde och tonerna förde osökt tankarna till det sena 70-talet samt det tidiga 80-talet.

När det inledande spåret “Die With Me” öppnar bandets senaste alster “Shadowline” går det att konstatera att det tycks vara samma spår som sist som gäller för Dead Lord. Det är blixtrande gitarrer och hög energi som gäller från första stund. Det doftar en hel del Judas Priest och deras 70-tal, dessutom går det att höra inslag av det tidiga Iron Maiden, inte minst på grund av det lätt oborstade anslaget samt Joseph Tholls raspigt primala röst som ibland påminner om en ung Paul DiAnno. Vidare till den andra låten på skivan, nämligen “Danger”, fortsätter det i liknande stil och efter ett Iron Maiden-inspirerat intro står det klart att Black Trip precis som på “Goin’ Under” fortfarande också är influerade av band som till exempel Thin Lizzy. Denna mix av sjuttiotalsrock och NWOBHM-toner utgör en väl fungerande symbios för Black Trip, men på denna uppföljare till debuten tycker jag mig höra ett ännu bredare spektrum av musikaliska influenser och inriktningar än vad som fanns tidigare. Via titelspåret tar vi oss vidare till låten “Berlin Model 32” och denna luftgitarrdröm angränsar nästan till den orättvist bespottade genren “gubbrock”, även om jag kan tycka att den kanske ändå är lite för energisk för att fullt ut kunna få detta epitet.


Under resterande delar av skivan tycker jag mig höra, förutom den blandning av genrer jag redan nämnt, tydliga spår av actionrock i samma stil som till exempel The Hellacopters. Kanske är detta ett resultat av samarbetet med producenten Nicke Andersson, som för övrigt gjort ett mycket bra jobb med denna synnerligen välljudande skiva. Trots alla dessa olika influenser vill jag poängtera att det aldrig känns som att Black Trip stjäl någonting, snarare känns det som att bandet tar det bästa från alla de mest klassiska genrerna och gör sin egen grej av den blandning som uppstår. I jämförelse med debutplattan känns det som att Black Trip har hittat sitt eget sound och sin egen identitet på “Shadowline”. Det är oerhört välspelat och väl framfört överlag, låtarna håller hög klass och bandet har verkligen lyckats skriva musik som dels är intressant, men också rak och refrängstark. Höjdpunkten nås på låten “Subvisual Sleep”, men överlag är “Shadowline” en oerhört jämnbra platta som helt klart kommer upp i samma höga nivå som debutskivan gjorde.

Rekommenderas varmt till alla som gillar klassisk gitarrbaserad rock och heavy metal som den lät på den gamla goda tiden!

Band: Black Trip
Titel: Shadowline
Genre: Rock/heavy metal
Skivbolag: Steamhammer
Producent: Nicke Andersson
Releasedatum: 2015-08-28
Bästa låt: Subvisual Sleep
Betyg: 8/10

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link