ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Murder of My Sweet – Beth Out of Hell

6 Shares

TMOMS - BOOH

Svenska The Murder of My Sweet är tillbaka med sitt tredje studioalbum, konceptskivan Beth Out of Hell. Bandet består liksom på förra plattan av Angelica Rylin bakom mikrofonen, Daniel Flores på trummor och keyboard och Christopher Vetter på gitarr, men på nya skivan har Patrik Janson ersatt Teddy Westlund på bas. Storyn i Beth Out of Hell består av en kärlekshistoria mellan gott i form av ärkeängeln Gabriel och ont i form av Beth, Satans dotter.

Jag har sagt det förr, jag har en soft spot för kvinnligt frontad melodisk metall av det här slaget, och fast det går 20 på dussinet av sådana grupper nere i Europa med Nederländerna som epicentrum så har det varit mycket tyst på den fronten här hemma i Svedala. The Murder of My Sweet är därför ett välkommet undantag från detta, och dom har absolut en plats att fylla på den svenska musikscenen. Beth Out of Hell är också en väldigt genomarbetad och välproducerad platta, och Angelica Rylin har en mycket stark röst som platsar utomordentligt väl i plattans ganska dramatiska och teatraliska setting. Att göra en konceptplatta är alltid ett vågspel, och det är lätt att balansera farligt nära kalkonfabriken som till exempel Dark Sarah som jag skrev om tidigare i våras. Den fällan går dock inte The Murder of My Sweet i, utan temat håller absolut för lyssning utan att det kacklar och yr fjädrar. Nackdelen med story-skivor är däremot att låtarna tenderar att flyta in i varandra och bli svårfångade om man inte lyssnat aktivt med texterna framför sig, vilket också drar ner slutbetyget lite för Beth Out of Hell.


Plattans har en tydlig film-/teaterframtoning med voiceovers och bombastiska körer, vilket man antingen kan gilla eller ogilla. För mig funkar det, och det ger också gruppen en tydlig egen profil som inte drunknar i den stora massan av Within Temptation-kloner. Det finns en mörk melankolisk ton genom hela plattan, som tillsammans med orkesterarrangemangen gör det hela riktigt vackert. Bandet kallar själva sin musik för ”cinematic metal”, och det är nog en passande etikett. Allt som allt är Beth Out of Hell en platta där man bör stänga om sig, ta på sig lurarna, ta fram textbladet och slå sig ner i favoritfåtöljen för en timme och tio minuters fokuserat lyssnande. Ni kommer att finna det väl värt besväret. Jag i alla fall ser fram emot att följa den här gruppens fortsatta karriär.

Band:                   The Murder of My Sweet
Titel:                    Beth Out of Hell
Genre:                 Symfonisk/cinematic metal
Skivbolag:           Frontiers
Releasedatum:  150821
Betyg:                  7/10
Bästa låt:            The Humble Servant

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter