ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Newman – The Elegance Machine

newmantheelegancemachine250
Senaste skivan “Sirens” var en av de blekare alstren i Steves diskografi. Att han sedan väljer att spela in debuten på nytt kändes som starten på ett fritt fall omöjligt att stoppa, men idag är frågan hur blev dessa två album så pass mediokra?
För med den här skivan stoppar han det fria fallet på en tusendels sekund. Istället känns det som raketen har tänt och riktningen är den motsatta för detta är utan tvekan det bästa låtmaterialet Steve sammantaget haft på en platta tidigare.

Det här är som gjort för mig då jag älskar musik som balanserar mellan hårdrock och AOR. Det får gärna tippa över lite mot hårdrocken. Då får man det bästa av två världar med rätt driv och de bästa melodierna i en snygg produktion. Det är bara att buga för det faktum att Steve Newman lyckats med denna platta för mig och alla andra.
De första sex låtarna får högsta betyg. De har attityd, melodier av starkaste sort levererade på ett sprudlande och energiskt sätt. Mer hårdrock och mindre AOR är det och det är något som passar produktionen och Steves sätt att sjunga på ett mycket bra sätt. Detaljerade låtstrukturer och minnesvärda melodier formligen öser över en och för varje ny låt väntar man på något mindre bra. Visst kommer det oundvikligen, men det är först i “Prayer For Apollo” som det är lite småtrist. De efterföljande fyra spåren är snäppet under inledningen av skivan men fortfarande mer än godkända. Däremot så ger mig avslutande pianoballaden “Scars” ingenting.
Öppningslåten “The Suite” osar hårdrock med dubbeltramp och högt tempo, “The Elegance Machine” ger fräschör åt skivan med sina keyboardslingor och intressanta uppbyggnad. “Don’t Stay Lonely” hade med lätthet platsat på ett Journey-album och tuffa melodiösa “Illuminate” har imponerande vidhäftningsförmåga. “Confess” har “Den” refrängen som resulterar i gåshud medan halvballaden “Halo” tillfredställer allsångsbehoven.


Superlativen fortsätter till sista låten och likt en fågelholk står jag och gapar och undrar hur han kunde få till det så bra just nu. Oväntat och välkommet är det och jag vill ha mer, men bara av denna höga standard. Jag kommer hålla tummarna när det börjar bli dags för nästa släpp att detta inte var en engångsföreteelse.
AOR Heaven skall ha beröm för att släppa massor av riktigt bra skivor detta år och denna är inte den sista. Det känns som vi har en fullt värdig konkurrent till Frontiers Records och med “band”-modellen istället för “låtskrivarbidragande” så kan nog AOR Heaven bli vinnare i det långa loppet om de fortsätter signa så pass bra band även i framtiden. Steve är i alla fall ett ess i bolagets ärm som läggs ut den 28 augusti och kan mycket väl knocka konkurrenterna.

Band: Newman
Titel: The Elegance Machine
Genre: Hårdrock/AOR
Skivbolag: AOR Heaven
Releasedatum: 2015-08-28
Betyg: 8/10
Bästa låt: Illuminate

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link