ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Art Nation – Revolution

10 Shares

artnationrevolution250
AOR-aspiranterna Diamond Dawn hann bara göra en skiva och är idag ett minne blott. De flesta inblandade har fortsatt sina musikaliska karriärer på skilda håll och av dem är det sångaren Alexander Strandell som är först ut med ny musik. Med sig har han bland annat Christopher Borg från bandet Taste och den relativt nyblivna svenska mästaren på trummor Carl Tudén. Hemmahörande i Göteborg har de sedan starten fått ut flertalet singlar bl.a. en till välgörenhet som de dessutom vann pris för som bästa välgörenhetslåt 2014. Men nu är det alltså dags för första fullängsplattan som de namngett Revolution.

Revolution är inspelad med Jakob Herrman bakom rodret och mixad av en annan Jacob med efternamn Hansen i Danmark. Detta borgar för en ytterst kompetent och imponerande produktion. Tolv låtar inklusive en ny version på “Moving On” är vad som erbjuds.
Det oundvikliga och mycket uppenbara som jag kommer att tänka på direkt är parallellerna till H.E.A.T med den stora produktionen, de svängigt rockiga låtarna, musikaliteten och partystämningen tillsammans med att Alexanders raketutveckling av sin röst gör att han närmar sig Erik från tidigare nämnda band.
Inget fel med att låta likt ett av Sveriges stora band idag, hellre det än att misslyckas för att vara unika samtidigt som jag är övertygad om att de knappast gjort det med flit. Dessutom är svängradien en aning begränsad inom genren.
Låtmässigt är det inte riktigt lika hett och väggarna kommer inte rämna denna gång, men det skakar ordentligt i dem och med ambitionen och kunnandet som finns så kommer de pulvrisera väggarna tids nog. Jag kommer följa detta band med stor nyfikenhet i framtiden. Ljudbilden låter “kostsam” utan att bli konstlad och överproducerad, men framförallt reagerar man återigen på Alexander och hans röst som gör att dagens resurser överglänser alla tidigare vokala bidrag han gjort.


Inledande “Need You To Understand” osar tidigare nämnda Upplands Väsby-band och visar ganska tydligt vilken stig de följer på resten av skivan även om ett par välplanerade sidospår väljs under skivans gång.
Förutom inledande spåret så blir det som absolut bäst i refrängstarka “Don’t Wait For Salvation”, sköna “Start A Fire” och “Moving On”. Övriga spår är absolut godkända och av mycket hög kvalité som blytunga “Wage War Against The World” och ösiga “I Want Out” och “All The Way”. Även om “Number One” och pianoballaden “Look To The Sky” går mig tämligen obemärkt förbi så är skivan totalt sett ett stycke utsökt musik.

Ett större snäpp starkare än Diamond Dawn och sju resor bättre än Taste. Det verkar som dessa grabbar tillsammans har funnit ett vinnande i varandra och ett koncept som jag hoppas håller i sig, även om jag till nästa giv tror att de kommer matta av de h.e.a.t.a.s.t.e. liknelserna och har utvecklat sitt eget sound och melodier ytterligare till något ännu större och bättre.
Synd att den inte släpptes innan sommaren för det här värmer även en kall sommar som denna, men tveka inte att köp så hinner ni njuta av detta de sista grillkvällarna detta år.
Ett av årets bästa debutalbum.

Band: Art Nation
Titel: Revolution
Genre: AOR
Skivbolag: AOR Heaven
Releasedatum: 2015-08-28
Betyg: 8/10
Bästa låt: Don’t Wait For Salvation

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter