ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

HFMC Hasse Fröberg & Musical Companion – Eternal Snapshots

Fantomvokalisten Hasse Fröberg (The Flower Kings) och hans Musical Companion släpper nu femte given, Eternal Snapshots och passar i samma veva på att fira 40 år som skivproducerande artist. Nu kan man ju lockas att tro att stämbanden vore lite trötta efter fyra decennier i den tyngre rockens tjänst då han var vass spjutspets i finfina Spellbound på 80-talet men gosse, då har man halkat hela vägen ut till Emils snickarbod ty i Herr Fröbergs hals finns ett biologiskt instrument som åldrats som fjäskigt finvin.

Eternal Snapshots är något av en musikalisk kameleont. Precis när man tänker att “det här är nog det rakaste de gjort hittills” så bjuds det på något härligt uppfriskande småstökigt. Man behöver inte ha en professur i polyrytmik för att njuta av Uppsala-gängets musik utan den progressiva ådran används precis lagom i mitt tycke. Småmeckigt ibland men hela tiden oerhört välskrivet och väl framfört.

Den färdiga skivan kommer, olikt min förhandslyssningskopia, att sitta ihop i ett stycke och det tror jag kommer att funka alldeles fantastiskt. Inledande “All I Wanted to Be Part I” är både studsigt powerpoppig och samtidigt en vackert innerlig historia där Hasse sjunger med total inlevelse och jag finner mig själv bli lite tagen på soffkanten. Sitter den här gubbfan och blir lite tårögd en vanlig torsdagskväll? Jo. Det blev jag. Men sedan så följs denna av den nästan dansanta Deserve to be Happy som skulle ha kunnat vara något som fenomenala The Nightflight Orchestra skulle bjuda på. På med myggjagarna och dansa natten lång, typ. Men även den med stråk av melankoli och eftertänksamhet. Här måste jag också highlighta det suveräna gitarrsolot som kommer ur Anton Lindsjös flinka fingrar. Smakfullt är ordet.

Och så fortsätter det. Det radas upp potentiella klassiker som om det vore den mest naturliga grejen i världen. Alltid med samma elegans. Eternal Snapshots känns lyxig. Som lyssnaren blir man behandlad som en VIP-gäst då det görs alla insatser för att resan ska bli så bra och njutningsfull. Och vid Mahalia Jacksons Strasstass, som vi skäms bort! Epiken i den sex minuter långa Wherever You May Go är en enkelbiljett till Gåshud City.

Once in a Livetime inleds lite mystiskt mörk fast med 80-tals AOR-vibbar, skum mix men det funkar så jäkla bra och det hela följs av en upplyftande refräng. Snablar, så karln sjunger! Den av Ola Strandberg (trummor) skrivna Only For Me sjungs inledningsvis av upphovsmannen och bevisar än en gång att Hasse inte är ensam i bandet om att ha en riktigt bra röst.

Instrumentala The Yard är tillsammans med den direkt följande Searching For The Dark skrivna av vasse basisten Sampo Axelsson och båda är en fröjd för örat. Skön slidegitarr är aldrig fel och gitarsolot i slutet av sistnämnda låt är himmelskt. Vackra interludet A Sorrowful Mariner (skriven av mäktige keyboardisten Kjell Haraldsson) är en oas av stillhet och kontemplation innan Deep Purple-smockan Blind Dog knackar på men till sist sparkar in bakdörren. Bryggan vid 1.35 är nog min enskilda favoritdel på hela plattan. Så fruktansvärt vackert att hälften vore nog och när den dyker upp igen vid 4.40 blir jag glad som en benådad julgris.

Säcken snörs ihop på bästa vis med All I Wanted To Be Part II och nu är den där Helena Bergström-gråten inte långt borta igen. HFMC är ett band i absoluta världsklass och denna skiva är en superb addition till en redan makalös katalog.

Artist: HFMC
Titel: Eternal Snapshots
Genre: Progressiv hårdrock
Skivbolag: Glassville
Releasedatum: 2024-06-07
Betyg: 4.5/5

Eternal Snapshots:
1. All I Wanted To Be part I (Text: Fröberg. Musik: Fröberg, Strandberg)
2. Deserve To Be happy (Text: Fröberg. Musik: Fröberg, Axelsson)
3. Wherever You May Go (Text: Fröberg. Musik: Strandberg, Fröberg)
4. No Messiah (Text: Fröberg. Musik: Strandberg)
5. Once In A Lifetime (Text: Fröberg. Musik: Fröberg)
6. Only For Me (Text: Strandberg. Musik: Strandberg)
7. The Yard (Musik: Axelsson)
8. Searching For the Dark (Text: Axelsson. Musik: Axelsson)
9. A Sorrowful Mariner (Musik: Haraldsson)
10. Blind Dog (Text: Fröberg. Musik: Fröberg)
11. All I Wanted To Be part II (Text: Fröberg. Musik: Fröberg)

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER