ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Lenny Kravitz – Blue Electric Light

Megastjärna, multitalang, musikalisk kameleont, modeikon. Alla dessa epitet kan tillskrivas Lenny Kravitz allt sedan han under tidigt nittiotal slog igenom brett och globalt med sitt andra album ”Mama Said” (1991).

Som musiker, författare, producent, skådespelare och designer är Kravitz en mångfacetterad kreatör med ett inflytande som förenar och suddar ut kulturella gränser. ”Blue Electric Light” är Kravitz första studioalbum på sex år och hans tolfte totalt. Mångåriga parhästen, gitarristen Craig Ross hörs här, men i övrigt gör Lenny som vanligt det mesta själv.

Som alltid exponeras lyssnaren för en spretig mix av genrer och influenser. I ”Let It Ride” är det i stort sett endast trummor och bas som utgör ljudfond, kryddat med allehanda spaceade ljudeffekter. Minimalistiskt med en tydlig touch av Prince. ”Love Is My Religion” är istället bredbent Bryan Adams rock, medan ”Honey” främst låter som Hall & Oates och Stevie Wonder i sina mest sockersött inställsamma stunder.

Odiskutabelt bäst är tidigare släppta singelspåret med det Star Wars flirtande namnet ”TK421”. En snillrik dansgolvsvältare med ”Suicide Blonde” (INXS), ”Play That Funky Music” (Wild Cherry) och ”Sex Machine” (James Brown) i sitt musikaliska språk. Bland tidigare släppta spår hittar vi också popiga pärlan ”Human” samt ”Paralyzed” som med sitt tunga hårdrocksriff för tankarna till både ”Tom Sawyer” (Rush) och ”Children Of The Revolution” (T-Rex). Trummorna låter stora och organiska med mycket John Bonham (Led Zeppelin) i speluttrycket och talkboxsolot är en kul detalj. En höjdpunkt är också avslutande titelspåret ”Blue Electric Light” som har en närhet och en värme som får mig att tänka på såväl ”Heroes” (David Bowie) som ”Purple Rain” (Prince).

I sina bästa stunder är Lenny Kravitz en makalös artist som obehindrat i all sin genialitet, både som vokalist och instrumentalist, bekymmerslöst vandrar mellan R’n’B, Rock, Pop, Soul och Funk, och lyckas göra låtar som både hänför, roar och engagerar. I sina sämre stunder blir det ointressant hissmusik där repetitivt långa, händelselösa transportsträckor och monotoni tillåts dominera. ”Heaven”, ”Spirit In My Heart”, ”Stuck In The Middle” och ”It’s Just Another Fine Day (In This Universe Of Love)” är exempel på låtar som lider av just detta. Det musikaliska hantverket och produktionen är självklart otroligt kompetent, men när flertalet låtar är för långa för sitt eget bästa och helhetsintrycket präglas av laid back sävlighet uteblir toppbetyg.

Band: Lenny Kravitz
Titel: Blue Electric Light
Genre: Rock, Funk, Soul, Pop
Skivbolag: Roxie Records/BMG
Releasedatum: 24/5
Bästa spår: TK421, Blue Electric Light, Human, Paralyzed
Betyg: 2,5/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER