ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Kee Man Hawk – Headin for the Sun

keeman cover 2 copy
Headin for the Sun är det ambitiösa debutalbumet från Salabandet Kee Man Hawk, som enligt egen utsago spelar no-nonsence grep-metal. Denna benämning, i kombination med vetskapen om att de bara har spelat tillsammans sedan 2014, gör detta till ett spännande skivsläpp. 

Att bandet ägnar sig åt bluesig, klassisk rock står klart ganska snart. Redan i introt ”Black Creek Blues” förflyttas man till en dammig grusväg i den amerikanska södern, och i vägens förlängning kan man nästan ana vägskälet där Robert Johnson sägs ha sålt sin själ till djävulen. När sedan ”Delta DC ”tar vid känns illusionen fulländad. Att Jocke Erikssons stämma stundtals påminner om John Fogertys bidrar givetvis. Att just Delta DC lades ut som singel på Youtube och Spotify är inget konstigt, och den kommer garanterat att gå varm i många jänkarcabbar i sommar. Tänk er CCR:s ”It Came Out of the Sky”körd i en mixer tillsammans med David Lindleys ”Mercury Blues” så är ni på rätt väg.

Även det tredje spåret, ”Headin for the Sun”, känns väldigt starkt och har en Kiss-osande körsång i refrängen. Spåren som följer är fullmatade med klassiska riff och sköna basgångar. Sedan väntar det första av albumets två svarta får. Om U2 får för sig att göra en uppföljare till Rattle and Hum kan ”Standing on the Shoulders of Giants” lätt smyga sig in som ”Van Diemens Land” pt 2. Detta har blivit ett av mina favoritspår, men det abrupta slutet har jag fortfarande svårt att förlika mig med. Svart får nummer två går åt ett helt annat håll. ”I´m Alive”låter, hur otippat det än låter, lite grunge-ig. Albumet avslutas med ”Some Kinda New Light”, som har samma driv som ”Delta DC” och knyter ihop det hela på ett bra sätt.  

Musikaliskt sett innehåller skivan flera guldkorn med bra energi och potent gitarrspel. Känslan blir helt rätt med steel guitar och munspel. Igenkänningsfaktorn är hög rakt igenom, men det känns äkta och engagerande. Det enda negativa man kan säga om Headin for the Sun är att ljudet har lite för mycket replokalskänsla. Sången känns något osynkad och ibland ansträngd, men störst problem har jag med reverben. Om den i vanliga fall går till tio ligger den i det här sammanhanget stundtals på elva, vilket känns onödigt. Bortsett från detta är det en röjig platta med helt rätt attityd. Kee Man Hawk är ett band som vi definitivt kommer att höra mer ifrån.

Band: Kee Man Hawk
Titel: Headin for the Sun
Genre: Klassisk rock med bluesinslag
Releasedatum 2015-05-29
Betyg: 7/10
Bästa låt: Delta DC och Standing o.t.S.o Giants 

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER