ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Dark Sarah – Behind The Black Veil

0 Shares

Dark Sarah - Behind The Black Veil

 

 

Heidi Parvianen sjöng med finska Amberian Dawn mellan 2006-2012, och bandet hann släppa fyra skivor innan hon och gruppen gick skilda vägar. Hennes röst är klassiskt operaskolad, och klassas som “lyric soprano” med operamått. Amberian Dawn följde därför tätt i spåren efter Nightwish och Tarja Turunen i sin musikstil, och resultatet var heller inte alls dumt, åtminstone inte för oss som är lagda åt det hållet. Kort efter att Heidi separerat från Amberian Dawn meddelade hon att hon planerade ett nytt projekt på egen hand under namnet Dark Sarah. Det är också under detta namn som hon nu släppt sin första skiva, konceptskivan Behind the Black Veil. Skivan handlar om den fiktiva Sarah som blir lämnad av sin man på själva bröllopsdagen och därefter sakta förvandlas till sitt onda (och lätt instabila) alter ego Dark Sarah.

 

En sak måste man säga om Heidi Parviainen: Den tjejen kan sjunga! Få sångerskor i metal-världen idag har en pipa som kan mäta sig med denna. Framför Amberian Dawn fyllde också Parviainen en bit av det tomrum som uppstod efter Tarjas skilsmässa från Nightwish, och själv är jag fånigt förtjust i upplägget med en len operaröst framför ett fläskigt metall-komp. Behind the Black Veil kunde därför ha blivit riktigt bra. Men…jag blir fasen inte klok på detta. Det är inte direkt dåligt. Heidis/Dark Sarahs röst är bedövande vacker men stilmässigt är skivan någon konstig mix av Broadway-musikal, operett och en (alldeles för liten) del melodiös hårdrock. I början lyssnar man förväntansfullt, men efter ett tag börjar man längta efter att något skall hända. Jag väntar spänt det skall brisera i några fläskiga riff, pampiga keyboardslingor eller – snälla! – lite dubbla baskaggar, men det puttrar på lite smått, ganska vackert men också faktiskt ganska tråkigt.


 

De bästa låtarna hittar man bland spåren där Parviainen bjudit andra artister i projektet, som  Memories Fall med Xandrias Manuela Kraller och Light in You med Tony Kakko från Sonata Arctica. Även Hunting the Dreamer sticker ut med lite tuffare tempo och blir därför en av favoriterna. Låtar som Violent Roses och A Grim Christmas Story går däremot helt bort på grund av sin Andrew Lloyd Webber-liknande klämkäckhet. Kanske är det Heidis klassiska musikskolning som gör att hon låter musiken dra åt det här hållet, men blir det lyckat? Nej, inte direkt. Jag väljer hellre en tidig Nightwish, en Xandria eller varför inte en Amberian Dawn alla dagar i veckan.

 

Band: Dark Sarah
Titel: Beyond the Black Veil
Genre: Symphonic metal/”Cinematic Metal”
Skivbolag: Inner Wound Recordings
Releasedatum: 150508
Betyg: 6/10
Bästa låt: Hunting the Dreamer, Memories Fall

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter