ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Tristana – Virtual Crime

Tristana-Virtual-Crime250
Om man råkar missa det där lilla i-et som skiljer de båda banden Tristana och Tristania åt, så kan man bli förvirrad. Jag blev inledningsvis förvirrad.
Men om vi nu glömmer i:et och istället fokuserar på det band som den här recensionen skall handla om, så är Tristana ett slovakiskt band som har funnits med ett bra tag. Redan 2003 kom deras debutalbum debutalbum “Back To The Future” ut. Detta följdes 2010 av “Zircon Street”, och nyss släppta “Viritual Crime” är sålunda bandets tredje album i ordningen.

Tristana spelar sån där musik som inte verkar kunna bestämma sig. Det är en märkvärdig blandning av mörka fantasytexter, power, goth, death och progressivt. Allt i en enda stor stuvning där varje tuggar annorlunda mot den förra. Verserna kraxas oftast fram, i motsats till refrängerna som istället är synnerligen trallvänlig och rent sjungna. Till synes bekymmersfritt kan sångaren Peter Wilsen sekundsnabbt växla mellan dessa olika sångstilar, något som skapar stora kontraster och dynamik i musiken. Det hela blir dock en svår balansgång, för även om stora kontraster kan innebära spännande musik så kan det även bli för mycket och istället bli för splittrat och falla platt.

Tristana lyckas dock för det mesta väl med balansgången, exempelvis på Ressurrection, Wasted Time, Beg For Death, Belladonna Deadly Nightshade och Killer. Den låt där jag däremot tycker det går överstyr är framför allt Bloody Snow, där refrängen är påfrestande klämkäck.

Tristana är ett tight och kompetent band, därom råder ingen tvekan. Musiken är tung och välproducerad, och lyssnaren bjuds på fina solon. En och annan kan säkert reta sig på Peter Wilsen ganska tydliga accent, men för mig utgör den bara en pikant krydda i stuvningen.

När det kommer till låtuppbyggnad så finns där en liten potential till förbättring. Det känns som om de flesta av låtarna följer ungefär samma mall, det blir helt enkelt lite mycket växlingar som liknar varandra. Sen kan jag villigt erkänna att det här inte är min favoritstil, men plattan har ändå växt betydligt med antalet lyssningar. När kontrasten mellan kraxande och sång håller sig på en rätt avvägd nivå, då tycker jag att det funkar riktigt bra. Och så är det ett snyggt skivomslag också!

Artist: Tristana
Titel: Virtual Crime
Genre: Metal
Skivbolag: Bakerteam
Releasedatum: 2015-03-31
Betyg: 7/10
Bästa Låt: Wasted Time

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER