ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Cain’s Offering – Stormcrow

cainsoffering-stormcrow250
Hade nästan gett upp hoppet om en andra platta från denna finsksvenska konstellation. Då det senast begav sig var 2009 när de släppte “Gather The Faithful”, som för många inklusive mig, är en milstolpe i power metal-genren och som står sig bra i jämförelse än idag. Konceptet på detta album är detsamma och minst lika lyckat som debuten: alltså bländande melodier och arrangemang i varierat tempo som lite extra kommer glädja oss som vanligtvis har lite svårt för denna annars så gladtralliga musikstil. Detta känns mer moget, genomarbetat och bättre dimensionerat än traditionella powermetal-skivor. Med medlemmar från både Sonata Arctica och Stratovarius så är kvalitetsstämpeln djupt ingraverad och det utan att bli en sämre kopia av nämnda band.

Stor och svulstig produktion där det orkestrala är tydligt framhävt imponerar. Att sedan låtarna är smakfullt arrangerade och melodierna av yppersta klass gör skivan till en självklar höjdpunkt. Tempovariationer och individuellt briljanta stunder kryddar musiken ytterligare och helheten blir inget annat än lyckad och ger en kraftig mersmak.


Under denna njutningsfulla dryga timma musik bjuds vi på bländande och tempofyllda nummer som inledande “Stormcrow”, “I Will Build You A Rome” och “Constellation Of Tears” som blandas upp med de två utsökta, känslosamma och lugnare spåren “Too Tired To Run” och avslutande “On The Shore”. Resterande låtar ger mångfald och skivan känns komplett.

Inledningen på “Antemortem” osar Nightwish långan väg men det spelar ingen roll. Lika liten roll att Sonata Arctica och Stratovarius lämnar tydliga spår i resultatet. Av samtliga dessa band känns Cain’s Offering det mest tilltalande för stunden. Instrumentala “I Am Legion” är storslagen medan vi hittar skivans snyggaste vers i “My Heart Beats For No One”. “Rising Sun” är den låt som oftast går mig ganska omärkt förbi och blir därför utsedd till det svagaste spåret bland den övriga skaran starka kompositioner. “The Best Of Times” får bli, efter mycket övervägande, skivans absoluta höjdpunkt som besitter den bästa refrängen och vägen dit är mycket tilltalande och snygg.

Det finns ett sinne för melodier utöver det vanliga och låtarna är så smart och ljuvligt arrangerade samtidigt som allt detta är konsekvent rakt igenom hela timman. Kanske är det så att årets bästa power metal-platta redan är här.

Elva låtar är innehållet på standardversionen medan den japanska utgåvan har ett bonusspår som bryter en annars så tråkig Frontiers Records-tradition med en akustisk version av ett albumspår. “Child Of The Wild” heter låten och är en fullfjädrat och kraftfullt tillskott som håller lika bra kvalité som resterande låtar och denna gång får du valuta för extraslanten som japanutgåvan kostar.

Två genuint bra alster är för lite. Jag ser gärna att dessa herrar samlas igen och skapar ny musik, men hoppas att det inte kommer ta sex år till nästa skiva. Tills dess är det bara att låta sig imponeras ett tag framöver av denna stormfågel.

Band: Cain’s Offering
Titel: Stormcrow
Genre: Power Metal
Skivbolag: Frontiers Records
Releasedatum: 2015-05-15
Betyg: 8/10
Bästa låt: The Best Of Times

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link