ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Barren Earth – On Lonely Towers

2 Shares

barrenearthonlonelytowers250
Ny skiva och ny sångare är vad finska proggdödsmetallarna Barren Earth bjuder på detta år. “On Lonely Towers” är bandets tredje fullängdare sedan bandet bildades 2007. Ny sångare och efterträdare till Mikko Kotamäki (Swallow the Sun) är färöingen Jón Aldárá (Hamferð, Clouds).  Ja, nytt skivbolag har de också förresten. Tidigare låg de på Peaceville men numera huserar de på Century Media Records.

Vilken av sångarna man tycker bäst om kommer för en del säkert bli en smakfråga, men man kan inte påstå att bandet bytt ner sig. Jón Aldárá har en imponerande och kraftfull röst, mycket vacker och själfull i partier med rensång. Hans growlande lämnar heller inget att klaga på. Mikko Kotamäkis röst hade ofta en mer drömsk framtoning i rensångspartier som Jón inte har. Jag är ganska säker på att vissa fans kommer att sakna detta, åtminstone till att börja med. Å andra sidan har Jón en mäktighet och känslighet i sin röst som skänker bandets musik en ny sorts atmosfär än tidigare. Det kan bli spännande att höra honom sjunga äldre material och kommer definitivt bli intressant att låta honom få en skiva till ihop med bandet för att se hur band och sångare utvecklas tillsammans.


Barren Earth har aldrig ryggat för att låta det höras var deras influenser kommer ifrån. Det är lätt att känna igen en hel del gamla 70-talsband i deras progressiva musik utan att man alltid kan sätta fingret på exakt vartenda band det musikaliskt påminner om. Det nya albumet är naturligtvis inget undantag. Den största skillnaden mellan “On Lonely Towers” och tidigare skivor, förutom sångbytet, är att det låter mindre som en progressivare version av Amorphis än tidigare, något som bara kan räknar till Barren Earths fördel och som en positiv utveckling i bandets historia.

Från nya plattan har band/skivbolag valt ut riktigt bra låtar: titelspåret “On Lonely Towers”, “A Shapeless Derelict” och “Set Alight”. Den sistnämnda är den klart bästa av de tre förhandslåtarna och en av skivans bästa låtar även om jag rankar “Frozen Procession” som albumets bästa spår. Bandet har haft doominslag tidigare, men jag tycker ändå denna skiva ger ett över lag lite långsammare intryck än föregående släpp. Detta är ett bra album med stor växpotential. Det kräver kanske någon extra lyssning än tidigare album innan det riktigt kommer till sin rätt. “On Lonely Towers” är progressiv och ödesmättad doom (and gloom) med bra growl blandat med sköna melodier, vackra piano-/orgelslingor och rensång.

Band: Barren Earth
Titel: On Lonely Towers
Genre: progressiv death metal
Skivbolag: Century Media Records
Releasedatum: 2015-03-30

Betyg: 8/10
Bästa låt: Frozen Procession

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Jenny Persson

Jenny Persson

Skribent och korrektur
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter