ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Frosttide – Blood Oath

FrosttideBloodOath250
Det är inte helt utan anledning att ett av de första band man tänker på när man hör finska Frostttide är Wintersun. Båda banden lutar åt det symfoniska hållet inom genren melodisk death metal -som finnar verkar vara så otroligt bra på. Båda banden gör pompös/episk och melodisk death metal med storslagna körarrangemang för att bara nämna ett par berörelsepunkter dessa band sinsemellan. Ändå vore det ett alvarligt fel att påstå att Frosttide är en kopia av Wintersun. Det är de verkligen inte. Likheter finns – och de fans som i likhet med mig väntar på den utlovade Time II från Wintersun, borde kunna lugna sig med detta band. Mycket känns igen även om banden har nog olikheter för att man lätt ska kunna identifiera dem som olika band.

Jämfört med föregångaren och debutalbumet “Awakening” (2013) ligger tyngdpunkten på nya släppet “Blood Oath” än mer på körer, medan bandets melodiska och ganska symfoniska death metal är mer eller mindre densamma. Självklart bjuder de på en riktigt lång låt i “New Reign” som klockar in på blygsamma 11 minuter jämfört med debutalbumets cirka 18 minuter och 30 sekunder långa låt “Unwritten – Engraved in the Stars”. Albumet är precis så maffigt som man kan förvänta sig av ett finskt band – och jo, de kan allt det där med körer och de tycks ha en förkärlek för storslagna och melodiska arrangemang där i “Kalevalaland”. Tänk er Turisas’ körer när de är som bäst eller kanske tidiga Ensiferum och en hel del låtar med Wintersun för att hålla oss till något som involverar Jari Mäenpää. Säkert ogillar de heller inte tidiga Children of Bodom eller Norther heller om man ser till den melodiösa delen i deras musik. Frosttides sångare Joni Snori håller sig dock till det djupare registret när det kommer till growl än sin landsman Mäenpää (och även nuvarande sångaren i Ensiferum,Petri Lindroos, för den delen även om det verkar som om bandet turnerat med dagens Ensiferum ganska mycket). Han ligger mer åt svenska Deals Death än finska Kalmah röstmässigt, men är samtidigt en av de mest tydliga growlsångare jag hört på länge. Man hör nästan alltid vad han sjunger. Musikmässigt för svensk del påminner de lite om exempelvis Skyfire och Zonaria (som även ligger ganska nära röstmässigt). Föregångaren låg kanske närmare folk metal än denna nya platta som är mer symfonisk och melodisk death metal, men inget fan av folk/death metal har anledning att sakna något här. Detta band ser ut att bestå av ganska unga killar dessutom, vilket får mig att hoppas på många år av liknande musik. Om ni aldrig hört talas om detta band tidigare kan jag varmt rekommendera dem. Måhända är  deras debut något starkare, men detta album har så mycket som är helrätt för fans av melodisk/symfonisk death metal att detta album bara kan få ett högt betygspoäng.


På nya plattan bjuder bandet även på två bonuslåtar: den klassiska The Shadows-klassikern “Apache” -som är helt underbar för övrigt, och Chess/Murray Heads klassiker “One Night in Bangkok” – som för övrigt är typisk för ett finskt hårdrocksband som gör en cover på en discolåt. De tycks ha en förkärlek för det sistnämnda om ni frågar mig och lyckas allt som oftast få en att le åt deras version – och då på ett positivt sätt. Jag skulle absolut inkludera denna cover på vilken förfest som helst tillsammans med Warmens cover på Alice Coopers “The Man Behind the Mask (för övrigt med Children of Bodoms Alexi Laiho på sång).

Tian är så nära att det nästan känns elakt att bara ge dem en nia. Personligen spar jag mina tior för de där överjordiskt bra albumen som man inte tror är sant att något band är kapabla till att göra. För 2015 är Frosttide så nära man bara kan komma. Det här är precis mitt i prick vad gäller den sortens musik jag gillar bäst. Jag känner att de kommer att hamna högt upp på min årsbästalista för detta år – kanske rentav som nummer ett. Så här långt är detta för mig personligen Årets Bästa Album hittills. Paljon kiitoksia Suomi ja Frosttide! (Tack så mycket Finland och Frosttide!). Hade detta varit ESC hade de fått Sveriges tolva från mig. Helt klart!

Band: Frosttide
Titel: Blood Oath
Genre: symfonisk/melodisk death metal
Skivbolag: NoiseArt Records
Releasedatum: 2015-02-27
Betyg: 9/10
Bästa låt: Fate Redefined

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Jenny Persson

Jenny Persson

Skribent och korrektur
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter