ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Night – Soldiers Of Time

12 Shares
night-soldiers-of-time250
Östgötarna i Night är trots sin ringa ålder redan nu ytterst rutinerade herrar som har mer på sin meritlista än många andra äldre band bara kan drömma om. Efter att för redan två år sedan har släppt sin debutplatta har bandet hunnit med att dels spela på festivaler som Bråvalla, Muskelrock, House Of Metal för att nämna några och dessutom har bandet agerat förband åt inga mindre än Ghost under de sistnämndas skandinavienturné för ett drygt år sedan. Denna intensiva livesatsning har onekligen burit frukt då Night helt klart är ett oerhört imponerande liveband och det var just när jag såg dem live på Bråvalla för första gången som jag verkligen fick upp mina ögon inför vilket kompetent band detta är.

Förutom denna imponerande meritlista när det gäller liveframträdanden har nu bandet också lagt till sig med tämligen namnkunnigt folk att arbeta med till releasen av sin andra platta som fått namnet Soldiers Of Time. Skivan är inspelad i Studio Underjord av Joona Hassinen som också arbetat med band som Year Of The Goat, Skraeckoedlan och Vanhelgd. Niels Nielsen, som arbetat med band som till exempel Ghost och Dead Soul, har agerat producent och Mattias Frisk som även han arbetat med Ghost, men även med band som Vampire och Morbus Chron har ritat skivomslaget som jag måste säga garanterat kommer att vara bland de snyggaste det här året.


Med denna minst sagt respektingivande stab i ryggen är det inte utan att en blir en smula förväntansfull inför vad som komma skall när en lyssnar på Soldiers Of Time för första gången och tyvärr måste jag säga att det första som händer på plattan är något som gav åtminstone mig ett negativt första intryck. Öppningsspåret Waiting For The Time inleds med att bandet a capella försöker sig på stämsång och det skulle jag spontat säga inte är bland de bästa besluten bandet gjort i sin karriär. Nu menar jag inte att Night skulle vara ens i närheten av att vara omusikaliska, men dylika saker bör en bara ägna sig åt om en är överjävligt grym på just stämsång, annars kan minsta lilla fel i pitch göra att det låter riktigt surt, vilket tyvärr blir fallet här. Jag skulle säga att det främst är bandmedlemmarnas unga ålder som lyser igenom här, då de kanske tagit sig lite vatten över huvudet i all sin välmenande ambition när de i själva verket kanske istället borde ha insett sina begränsningar, som ju faktiskt alla band har. Denna självinsikt och visdom lär dock säkerligen infinna sig allt mer under de kommande åren och om Night bara håller sig till det de är bra på så tror jag att liknande fadäser kommer att vara utraderade väldigt snart.

När den andra låten, Across The Ocean, drar igång är det dock fullt ställ som gäller när Night övergett stämsången och istället levererar bredbent heavy metal av den gamla skolan och det är verkligen här som Night är som allra bäst. När bandet bjuder på så högklassig hårdrock som de gör i låtar som denna, Above The Ground, Secret War, Kings & Queens och Ride On är det svårt att inte imponeras å det grövsta av den enorma kapacitet som bandet besitter och det är lätt att glömma hur pass unga de här killarna faktiskt är när de i sina bästa stunder lyckas få till ett minst sagt moget sound som lika väl hade kunnat tillhöra något betydligt mer rutinerat band i genren.

Jag ska inte sticka under stol med att jag ibland kan ha lite svårt för Oskar “Burning Fire” Anderssons sång som ibland blir lite för hög i pitch för att det ska låta helt bra. Precis som med stämsången handlar inte det här om att herr Burning Fire inte skulle kunna sjunga, för det kan han absolut, det handlar åter igen om lite orutin och kanske lite brist på självinsikt när ingen tycks ha hört hur pass mycket bättre det låter i de låtar som är lite “lägre” när det gäller tonart. Att “sänka” sången ett snäpp hade om ni frågar mig eliminerat de partier där jag kan känna att det blir lite obekvämt att lyssna till den väldigt gälla rösten, men som sagt så är detta verkligen inget påhopp eller påstående om att sången är aktivt dålig, utan bara att minsta lilla fel kan låta väldigt illa ibland och det känns som att det borde funnits sätt att få sången att låta bättre.

När det gäller låtskrivandet har jag verkligen ingenting att klaga på och om jag har låtit hård i den här recensionen bitvis så är det bara för att det är lite frustrerande att höra att ett så lovande band som Night, med ett så imponerande sound och låtmaterial, hade kunnat få till en bättre helhet bara genom att rätta till ett fåtal detaljer som till exempel att kanske ha självinsikten att känna “nej, stämsången i introt blev inte så bra, vi stryker den” eller “sången låter lite pitchig, vi sänker den ett snäpp”. Trots detta råder det inga som helst tvivel om att Soldiers Of Time är en riktig bra heavy metal-platta och Night är verkligen ett band som har framtiden för sig. Jag ser helt klart en positiv utveckling från debutplattan och bandet har verkligen utvecklat sig mot ett mer moget sound och dessutom visat på låtar som Towards The Sky och Stars In The Sky att de med bravur behärskar mer än bara traditionsenlig heavy metal, även om jag tycker att den sistnämnda genren är den där Night verkligen kommer till sin rätt.

Det finns så mycket talang i det här bandet och när Night nu också jobbar med så talangfulla och namnkunniga personer råder det inga tvivel om att bandet helt klart har potential att gå en riktigt ljus framtid till mötes om de bara får lite mer rutin och lär sig sina styrkor respektive svagheter för att verkligen på allvar kunna få till en helgjuten slutprodukt.

Band: Night
Titel: Soldiers Of Time
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Gaphals
Producent: Niels Nielsen
Releasedatum: 2015-03-02
Betyg: 7/10
Bästa låt: Kings & Queens

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter