ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Deathbreed – New World Order

63 Shares
deathbreednewworldorder250
Som boende i den dödsdyrkande staden Sundsvall har det varit svårt att missa Deathbreed. På en lokal scen där den extrema metallen håller hög klass och där det inte råder brist på band har Deathbreed ändå utkristalliserat sig som något som inte låter som så mycket annat i staden, eller ens i Sverige. Med EPn Your Stigmata från 2012 gav man en lovande försmak på eventuella kommande stordåd och så här tre år senare har man nu äntligen kommit med sin fullängdsdebut som fått titeln New World Order.

När skivan inleds med titelspåret får vi bekräftat att Deathbreed inte lagt om stilen sedan sist, däremot har man utvecklats något enormt i sitt musicerande och har dessutom fått en oerhört trevlig kostym att klä sin musik i, i form av en riktigt fläskig produktion som förhöjer musiken rejält. Jag personligen är egentligen inget större fan av stora produktioner och ni som “följer mig” och läser mina recensioner vet också att jag är ett fan av retro och avskalat när det gäller det mesta. När det kommer till den här typen av dödsmetall uppskattar dock även jag en fet och stor ljudbild. Det Deathbreed sysslar med är inte klassisk stockholmsdöds av den gamla skolan som Entombed, Dismember och liknande band stod för. Detta är snarare dödsmetall som låter väldigt mycket 2015, samtidigt som den ändå håller sig till ett klassiskt format och inte låter daterad. Det är väldigt tekniskt och imponerande rent musikaliskt, dock håller man sig oftast på rätt sida av gitarronanigränsen och det känns väldigt sällan som alltför krånglig “musiker-musik”. Visst finns det dock starka influenser av väldigt tekniska band som till exempel Meshuggah, men där dessa kan ha en förmåga att bli lite för matematiska och således tappa åtminstone mig som hellre ser några felackord än brist på sväng, där blandar istället Deathbreed in lika delar Behemoth i sin musik och får således till både tyngd och gung.


De låtar som främst sticker ut för min del är dels det tidigare nämnda titelspåret, men också In The Name Of Democracy, Navi, Stygian Dystopia samt Solaris, där den sistnämnda till slut får ta hem titeln som bästa låt. Något som jag dock kan känna när det gäller låtarna är att trots att det helt klart finns några riktiga brottarhits, så blir det ibland lite väl samma upplägg på vissa av låtarna, vilket gör att det gärna smälter ihop en smula ibland. Det kan jag dock tycka när det gäller många andra band som spelar teknisk dödsmetall också, så här är väl Deathbreed inte unika, även om det för den delen ändå är någonting jag kan ha kritik emot. En fläskig ljudbild och stor produktion i kombination med grymma musiker som framför högkvalitativ dödsmetall på ett fantastiskt kompetent och imponerande sätt räcker självklart väldigt långt, men för att det ska räcka hela vägen för mig hade jag behövt några fler låtar som sticker ut ur mängden, även om “mängden” består av en synnerligen jämnbra helhet.

När jag skulle komma fram till ett betyg på den här skivan satt jag länge och velade mellan en sjua och en åtta. Låtmässigt måste jag vara ärlig och säga att sjuan nog är mest överensstämmande med verkligheten, men ser man till New World Order som helhet och Deathbreed som band väger det till slut över till en åtta. Det är inte många debutanter som besitter den musikaliska kompetens som finns hos Deathbreed och förutom instrumentalisterna så har även bandet en sångare i Samuel Englund som visar att han helt klart kan vara med och konkurrera med de bästa i branschen med sina imponerande avgrundsvrål. Detta i kombination med en mycket imponerande och proffsig produktion gör att New World Order är en debutplatta av mycket hög klass och Deathbreed med sin väldigt internationella framtoning och mogna aura kan säkerligen få många fans runt om i världen.

Hade jag fått ge Deathbreed ett sista råd inför framtiden hade det bara varit att jag skulle vilja påminna dem om att det faktiskt är okej att spela fel ibland, det är trots allt låtarna som är det viktiga i slutändan. Får Deathbreed till den biten lite bättre nästa gång samtidigt som de behåller sitt grundrecept bestående av tung och svängig dödsmetall med så pass internationell tilldragelsenivå är jag övertygad om att Sverige kommer att vara en alldeles för liten marknad för de här killarna.

Det här har potential att kunna tilltala väldigt många människor. Det här har potential att kunna bli stort på riktigt.

Band: Deathbreed
Titel: New World Order
Genre: Death Metal
Skivbolag: Rogue Records America
Releasedatum: 2015-01-27
Betyg: 8/10
Bästa låt: Solaris

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter