ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Angra – Secret Garden

angrasecretgarden250
Jag börjar direkt med ett erkännande: Jag har ingen relation till Angra sedan tidigare. Min nyfikenhet på bandet och nya skivan Secret Garden väcktes istället via en artikel i Sweden Rock Magazine, och då upptäckandet av ny bra musik numera endast ligger några musklick borta så blev bandet tack vare Spotify en ny men angenäm bekantskap. Hardcore Angra-fans som varit med sedan starten får dock förlåta mig för min relativa okunskap om bandets tidigare skivor.

Även om jag alltså lyckats missa dom, så är detta ett band med en lång karriär och åtta plattor bakom sig inräknat Secret Garden. Bandet bildades redan 1991 i Brasilien, och bandets sammansättning har ändrats en hel del under resans gång med prominenta medlemmar som bytts ut, kommit och gått. Rafael Bittencourt på gitarr är den enda som varit med hela vägen från bandets början. På Secret Garden debuterar nu Fabio Lione från italienska Rhapsody of Fire som ny sångare. Skivan är inspelad och producerad av Jens Brogren i – faktiskt – Örebro, Sweden. Temat för skivan är existensiellt, och handlingen rör sig runt vetenskapsmannen Morten Vrolik som förlorar sin fri i en olycka och tvingas ifrågasätta sin egen livsåskådning.


Mitt intryck av Secret Garden är genomgående positivt. Liones röst känns igen från Rhapsody of Fire, men vävs in mycket bra tillsammans med Angras lite mer varierade och en aning mindre bombastiska musik och ger då en helt annorlunda ljudbild än Rhapsody. Stilen är melodiös symfonisk/power metal, med gott om tempoväxlingar och skiften där Liones röst kommer mycket väl till sin rätt. Låtvalet är varierat och skivan bjuder på både klassisk up-tempo power metal som i Black Hearted Soul, men också på mer suggestiva, melankoliska spår som Storm of Emotions och Violet Sky. Bandet leker med influenser från både jazz och brasiliansk traditionell musik, men det finns också en god portion klassisk 80-talsmetall. Skivans mer progressiva spår, som öppningsspåret Newborn Me, leder tankarna till (och jag hatar att säga det då det sagts tidigare, men det går inte att komma runt) Dream Theater. Detta dock utan den inneboende tråkighet som DT:s nästan omänskliga spelskicklighet tyvärr ibland innebär. Med Angra blir uppvisningarna i spelskicklighet alldeles lagom långa.

Vill man istället höja en tändare så kan man göra det till Silent Call eller varför inte till titelspåret Secret Garden, där Epicas Simone Simons gästspelar. Även heavy metals Grand Forever Young Lady, Doro Pesch, gör ett inhopp i Crushing room, och bägge dessa damer bidrar förstås med lite extra positiv krydda till helhetsintrycket av skivan.

Sammantaget är alltså Angra i sin nuvarande form ett väldigt lyckat italo-brasilianskt samarbete som resulterat i en mycket njutbar skiva. Jag ger Secret Garden 8/10 i betyg, och sparkar mig själv i häcken för att jag inte upptäckt detta gäng tidigare. Som botgöring lovar jag att plocka åt mig nästa Angra-platta rykande varm från pressarna!

Band: Angra
Titel: Secret Garden
Genre: Symfonisk/Power metal
Skivbolag: EarMusic
Releasedatum: 2015-01-16
Betyg: 8/10
Bästa låtar: Black Hearted Soul, Violet Sky

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link