ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Stormwitch – Season Of The Witch

35 Shares

stormwitchseasonofthewitch250
Att Stormwitch över huvud taget skulle ge ut ett nytt album efter 2004 års “Witchcraft” verkade länge vara ett stort frågetecken. Under lång tid angavs det på bandets hemsida att ett nytt album var på gång, men fler detaljer än det klassiska “TBA” angavs inte och uppdateringarna lyste med sin frånvaro under flera år. Det verkade snarare som bandet levde på en dröm om ett nytt album än att det var ett faktum. Döm om min förvåning när jag plötsligt upptäcker att bandet med originalsångaren, och enda ursprungliga medlem, Andy Mück (Andy Aldrian på deras klassiska 80-talsplattor) i spetsen ger ut ett nytt album! Det tog elva år. Alla band som tar tio år eller mer på sig att ge ut ett nytt album väcker onekligen stora frågetecken hos sina fans. Åtminstone här.

Stormwitch är ett band som genomgått en del medlemsbyten över åren och till viss del även musikalisk förändring. Deras tre första album är ett måste i vilken 80-talsrockares skivsamling som helst. Åtminstone om denne har något hum om självaktning. Deras 90-talsalbum är mest för samlaren – för de är inget att vara överdrivet stolt över. 2000-talsskivorna bjuder på lite mer moderna tongångar med en viss övervikt mot modern heavy metal/power metal. Det är med andra ord en smakfråga om man gillar denna period eller inte eller håller sig stenhårt till klassiska 80-talsplattorna. Andy Mücks röst har inte helt kommit till sin rätt på 2000-talsplattorna, men han kan fortfarande leverera när det gäller – och gör det fortfarande. Jag vet inte om det är bandets nya stil som gjort att hans röst inte helt fungerat alla gånger. Till och från beroende på låt har han bevisat att han fortfarande kan sjunga så att nackhåren reser sig om bara låten är rätt för hans röst. Dessvärre finns det en och annan låt i bandets diskografi som inte får honom att direkt glänsa bakom mikrofonen. Dock lyckas han allt som oftast ändå balansera på rätt sida om floppstrecket även på låtar där hans röst låter lite väl ansträngd. Ibland låter han rentav som i bandets storhetsperiod på 80-talet.


De var måhända inte så kända som de förtjänade när det begav sig, men jag tror att Hammerfalls cover av deras klassiker “Ravenlord” från “Stronger Than Heaven”-albumet (1986) gjorde att många upptäckte detta kultband. Det med all rätt – för när de var/är som bäst är de verkligen ett helt fantastiskt band. Att sångaren även uppträdde tillsammans med ovan nämnda band under en konsert i Tyskland 1997 (förevigat på Hammerfalls DVD “The Templars of Heavy Metal – the First Crusade”) samt skrev den underbara “At the End of the Rainbow” tillsammans med dåvarande Stormwitch-basisten Martin Albrecht och Joacim Cans förstärkte Hammerfalls förhållande till detta tyska band. Det är en låt som vilket Stormwitch-fan som helst skulle vilja höra även med Andy Mück på sång.

Frågan som således inställer sig är: hur står sig 2015 års version av Stormwitch jämfört med tidigare material? Det första jag kan konstatera är att de eller skivbolaget Massacre Records har valt en av de svagaste spåren att marknadsföra bandets nya album med på YouTube, “Last Warrior”. Den gör varken sångarens röst heder eller ett Stormwitch-fan särskilt entusiastiskt. Nya plattan -som så klart anspelar på bandets namn (i likhet med deras tidigare 2000-talssläpp “Dance With the Witches” och “Witchcraft”) har fått titeln “Season of the Witch”, innehåller klart starkare spår än “Last Warrior” om man vill ha en bra låt att promota bandet med.

Plattan flörtar litegrann med Hammerfall-fansen på ett par spår- något som känns naturligt då Stormwitchs nyaste fans torde finnas bland just dessa. Ändå känns det inte som att de försöker efterapa Hammerfall. Det finns en hel del som påminner mycket om bandets två senaste studioalster. Kanske är det mer rätt att säga att Stormwitch håller sig i någon slags traditionell tysk metalfåra med dragning mot power metal mer än ren heavy metal. Första spåret “Evil Spirit” och den ovan nämnda “Last Warrior” är kanske de spår som tydligast verkar flörta lite med tidiga Hammerfall. I övriga spår är det mer vad man förväntar sig från senare Stormwitch. Bandet verkar mer inspirerat än på länge och skivan har oväntat många bra spår. Största smolket i bägaren är som sagt “Last Warrior” som knappt lyckas få en axelryktning från min sida trots att den smattrar på ganska duktigt, har en ganska gemytlig refrängslinga och körer. De låtar som genast fångar mitt intresse vid första genomlyssningen är också de som efter närmare bekantskap med skivan stannar kvar som guldkorn: “True to the End”, titelspåret “Season of the Witch”, “Runescape”, “At the End of the World” och avslutande “Harper in the Wind”. Nio spår kan tyckas lite, men de har knåpat ihop en bra samling låtar i varierat tempo som bör tilltala bandets fans – både av gamla och nya eran. Andy Mück gör dessutom en av sina bästa sånginsatser sedan 80-talet.

Detta album är onekligen Årets Överraskning och en mycket fin sådan. Som album betraktat är detta det bästa de presterat sedan 1988/89 och för senare Stormwitch absolut det stabilaste albumet kvalitetsmässigt sedan bandets glansdagar. Synd att omslaget är så dåligt att det närmast skriker “photoshop”. Låt er inte luras dock! Musikaliskt sett var elva år en väl värd väntan och fans av bandet bör inte missa detta album. Än är Häxan inte död!

Band: Stormwitch
Titel: Season of the Witch
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Massacre Records
Releasedatum: 2015-01-23
Betyg: 7/10
Bästa låt: True Until the End, Harper in the Wind

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Jenny Persson

Jenny Persson

Skribent och korrektur
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter