ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

ShadowQuest – Armoured IV Pain

158 Shares

shadowquestarmouredivpain250
Ibland dimper det ner debutskivor som bara sitter helt rätt redan från början. En del band släpper en skiva om året i tjugo års tid utan att någon av plattorna någonsin blir helt genomgjuten. Andra, som Shadowquest, träffar mitt i prick med en helt solid platta på första försöket. Det tål väl att påpekas att bandmedlemmarna inte direkt är några dunungar. Med en samlad erfarenhetspool hos medlemmarna från band som bland annat Stratovarius, Bloodbound, Evergrey, Dionysus och Dawn of Silence är det å andra sidan kanske inte så konstigt att resultatet blir så bra. Genren är kompromisslös power metal – make no mistake – men trots den nästan obligatoriska tecknade krigaren i rustning och mantel på omslaget så är detta band allt annat än ännu en blek Hammerfall-kopia. Det är mäktigt, vackert och medryckande utan att bli för mycket av någonting -vilket annars är den lättaste fällan att falla i som power metal-band.

Man har också vågat variera låtarna på plattan lite mer än vad som är vanligt, vilket gör den väldigt lättlyssnad. Här finns både snabba låtar med gott om baskagge som ” All One”, tyngre spår med mer drag åt klassisk NWOBHM som “We Bring Power”, men framför allt mer episka power-låtar som “Midnight Sun”, “Blood of the Pure” och “Last Farewell” (försök låta bli att sjunga med!). Kvaliteten på låtarna är förvånansvärt jämn, särskilt för en förstaplatta, och man kan inte hitta någon låt som inte förtjänar att ha tagits med.


Om man skall lyfta fram någon särskild faktor som gör denna platta till något utöver det vanliga så måste det bli Patrik Johanssons röst. Och vilken röst! Johansson har ett brett röstregister som i de vassare partierna snuddar vid en ung Rob Halfords. Detta blir naturligtvis extra tydligt i covern på Judas Priest “Freewheel Burning”. Ibland tycker jag också att rösten leder tankarna till alldeles för tidigt avsomnade Lost Horizon. Hur som helst kan man utan tvekan påstå att Patrik Johansson har en av de absolut bästa rösterna inom svensk hårdrock just nu.

Sammantaget alltså en mycket bra debut! Vi skriver visserligen bara januari just nu, men jag skulle bli förvånad om denna platta inte kommer att stå med på de flesta listorna över årets bästa plattor även vid årets slut. Sedan får jag ta på mig dumstruten eftersom det tog ett tag innan jag listade ut att ”IV” i skivans titel inte står för bokstäverna IV utan för de romerska siffrorna IV (= 4 = ”for”), vilket plötsligt gjorde namnet på skivan betydligt mer begripligt……

Band: Shadowquest
Titel: Armoured IV Pain
Genre: Power metal
Skivbolag: Garelock Records (bandets eget)
Releasedatum: 2015-01-26
Betyg: 9/10
Bästa låt: Midnight Sun och We Bring Power

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter