ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Revolution Saints – S/T

revolution-saints-debut-album250
Supergrupp, -ja du läste rätt. Ännu en gång har Frontiers samlat ihop musiker och valt ut passande låtar för att göra det ultimata melodiska rockalbumet. I detta fall har man involverat namn så pass intressanta att man kan kalla detta en supergrupp för i bandet finns inga mindre än Deen Castronovo (Journey/Bad English) på trummor och sång, Jack Blades (Night Ranger/Damn Yankees) på bas och sång och Doug Aldrich (Whitesnake/Dio) på gitarr. Tillsammans med denna trio dröjde det inte länge detta år innan vi fick chansen att återigen dyka in i Alessandro Del Vecchios flitiga produktions- och låtskrivarvärld. Jag kritiserade honom på ett antal skivor under förra året för bl.a. plastiga produktioner och klent låtmaterial. Man får hoppas att denna plattan sätter ribban för Alessandros 2015, fyllt med mer kvalité än kvantitet.
Även om Alessandro har skött rodret och skrivit de flesta av låtarna så har utöver bandet även namn som t.ex. Erik Mårtensson (W.E.T/Eclipse), Fredrik Bergh (Bloodbound/Streetalk) bidragit till denna platta. Bandet Eclipse har dessutom fått med en hel låt, “How To Mend A Broken Heart” från bandets skiva från 2008 och “Are You Ready To Rock” har fått sig en alternativ version.

Jag kommer ihåg när jag som ung tittade på instruktionsvideos för trummor på VHS med den smått överenergiska Deen, lyssnade på Joey Tafollas platta “Infra Blue” som han spelade på och kommer ihåg hur begeistrad jag var över lekfullheten och intensiteten i hans trumspel. Idag sitter han bekvämt på bakersta raden i ett av tidernas bästa AOR-band Journey. Därför känns det kul när han involverar sig som frontfigur i ett sånt här projekt. Han låter sig själv gå lös på trummorna och visar vilken enorm kompetens han har. Dessutom sopar han mattan med många av genrens sångare då han visar upp en sångröst som lätt kunnat frontat just Journey. Mycket imponerande.


Adderar vi Jacks flinka bas och Dougs initiativrika gitarrspel så känns det som vi har en teknisk och lekfull platta som speglar mycket spelglädje. Även om skivan innehåller flertalet lugnare låtar så är skivan melodisk rock som är doppad i AOR. Det är en imponerande samling låtar som stannar vid antalet tolv som leker med våra intryck i nära 55 minuter, vilket kanske är i längsta laget, men det skulle varit svårt att bestämma vilka låtar som i så fall skulle ha strukits.

Produktionen är bland de bättre Alessandro gjort på senare tid och likaså gäller låtarna som är av hans högsta kapacitet. Låtarna är hyfsat varierade med hårdrockande inledningen “Back On My Trail” till den smäktande och avslutande balladen “In The Name Of The Father”. Mellan dessa två låtar har vi en hög med över snittet kvalitativa låtar där “Dream On”, “Locked Out Of Paradise”, singelspåret “Turn Back Time” (som är duett med Jack) och “Better World” utmärker sig mest och är bäst. Självklart måste det finnas ett men och det är för mig att de borde strukit någon av de lugnare låtarna även om de inte är speciellt dåliga eller att Arnel Pineda och Neal Schon, bägge från Journey, gästar varsin av dessa låtar. Men det blir aningen för avslaget. Skivans bästa låt blir tillslut “Dream On” som faktiskt känns som den skulle ha kommit från Jimi Jamisons senaste soloplatta eller varit en låt som Journey skulle kunnat gjort i sina bästa stunder. Grymt bra. Covern på Eclipse-låten är ej speciellt egentolkad men Deen gör den bra även om originalet är att föredra.

Frontiers släpper två utmärkta album samma månad. Den andra är Eclipse. Låt oss se om Toto i mars kan föra den höga standarden vidare. Det här är hursomhelst imponerande och ett måste för alla AOR- och melodiska rockanhängare.

Band: Revolution Saints
Titel: S/T
Genre: AOR/Melodic Rock
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 2015-02-20
Betyg: 8/10
Bästa låt: Dream On

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter