ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Blind Guardian – Beyond The Red Mirror

blind-guardian-behind-the-red-mirror250
För några veckor sedan satt jag tillsammans med en vän och lyssnade på “Hall Of The King” med Blind Guardian från deras platta “Follow The Blind”. Vi kom in på det faktum att det skett en otrolig förändring i Blind Guardians sätt att framföra sin Power Metal. När vi suttit en stund och diskuterat var vi båda överens om att förändring skedde på plattan “Imaginations From The Other Side” där bandet kommer på att de är fantastiskt tekniska som musiker och varför då inte visa det. Blind Guardian sätter en oerhört hög ribba 1995 för hur Power Metal ska låta och dit har de inte nått sen dess rent kvalitetsmässigt. Däremot så har bandet gjort riktigt bra plattor även efter “Imaginations From The Other Side”.

Nu skriver vi 2015 och bandet är tillbaka med sitt elfte studioalbum (om jag räknat rätt). Plattan har fått namnet “Beyond The Red Mirror” och det är inte lika pampigt som vi är vana att höra Blind Guardian på senare plattor utan det är mer rakt på. Mer lättillgängligt är en bra beskrivning. Och jag föredrar detta enkla (som naturligtvis inte är enkelt) jämfört med det pompösa där låtarna sticker iväg tidsmässigt också. “The Nintht Wave” är en utmärkt start på den tio låtar långa plattan. Och i de efterföljande låtarna “Twilight Of The Gods” och “Prophecies” tar bandet mig nästan tillbaka till mitten av 90-talet när de visade var skåpet skulle stå. Just i denna stund är Blind Guardian återigen världens bästa Power Metal-band.


Tyvärr så lyckas de inte hålla ihop det hela vägen utan det blir mindre intressant och framförallt mindre bra i låtar som “Ashes Of Eternity”, “Sacred Mind” och balladen “Miracle Machine” (som är ett riktigt lågvattenmärke). Det hela sys dock ihop på ett utmärkt sätt i avslutande “Grand Parade” som också är plattans absoluta höjdpunkt. För att summera det hela så har Blind Guardian gjort en fullt duglig platta där lättillgänglighet är tillbaka i vokabuläret. Dessutom har detta potential att växa ytterligare.

Annons:

Band: Blind Guardian
Titel: Beyond The Red Mirror
Genre: Power Metal
Skivbolag: Nuclear Blast
Releasedatum: 2015-01-30
Betyg: 6/10
Bästa Låt: Grand Parade

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT