ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Raised Fist – From The North

raisedfistfromthenorth250

Det är drygt fem år sedan RAISED FIST´s starkt metall-doftande alster ”Veil of ignorance” såg dagens ljus, och väntan på ett nytt album har hos fansen varit nästintill olidlig.

När så ett nytt album utannonserades att ligga i faggorna, trippades en enorm förväntan upp hos de inbitna, speciellt när bandets frontman ”Alexander ”Alle” Hagman” utlovade en musikalisk hemvändare  till bandets rötter då de två senaste alstren ”Sound Of The Republic” (2006) och Vile Of Ignorance” (2009) låg åt den mer moderna metal-scenens framtoning.

Lägger man det nya albumets titel ”From The North” på tungspetsen skulle man kunna tro att RAUBTIER släppt sin första skiva på engelska. Men istället för en titel relaterad till bepansrade kamphundar som invaderar de snötäckta vidderna i norr, lägger de två kvarvarande originalmedlemmarna ”Alexander ”Alle” Hagman” och ”Andreas ”Josse” Johansson” stor vikt på sin  uppväxt  i arbetarklassens ”Luleå”  en stad som dom är och förmodligen kommer förbli trogen.
Det finns en starkt imperialistisk atmosfär över helhetskonceptet! Jag behöver endast beskåda skivans omslag och dess monumentala svartklot (som tillsynes verkar föreställa en solförmörkelse) i endast några sekunder för att få känslan att behöva rygga tillbaka för att undvika en total undergång. Detta knyter sig väl an till plattans musikaliska helhet vars ljudbild skrider fram lika monumentalt som skivans omslag, där känslan av att bli förföljd av dess svarta rundel blir allt mer påtaglig för varje spår.

Redan på plattans öppningslåt ”Flow” börjar mitt hjärta gå på högvarv då ”Alexander Hagman” likt en romersk kejsare med en frenetisk närvaro förmedlar till folket sin propaganda med både frustration, kampvilja, och aggression, någonting han gör under samtliga 32 minuter som är skivans längd.
Det finns en botten och djuphet i nämnda frontmans röst som aldrig infunnit sig på tidigare alster vilket i sin tur utgör tydlighet i fraseringar och nyanseringar i texter och röstuttryck, och att ha texterna tillgängliga känns inte lika relevant som tidigare då man i stort sett hör varenda ord han förmedlar.

Detta skapar en skön kontrast gentemot det instrumentala som fyller plattan med THIN LIZZY-klingande intron i låtar som ”Flow” och “We Will Live Forever”, Lite ”Hip-Hop stänk i låten ”Chaos” bara för att nämna ett par exempel. Gitarristerna ”Daniel Holmberg” och det senaste tillskottet ”Jimmy Tikkanen” fyller oss med svulstiga gitarrslingor som doftar allt från indie-pop till domedagsklanger, där den utlovade tillbakagången till rötterna märks extra starkt i låtar som ”In Circles”, ”Sanction” och ”Gates”, och allt blandat till en stor gryta med välbalanserade smaker som gör det svårt att i detalj sätta ord på det atmosfäriska. ”From The North” blir till en musikalisk Oddysé där både omslag och musik levererar människans känslomässiga upp och nedgångar. Skivomslagets solförmörkelse inhyser någonting mörkt, ångestladdat och hotfullt samtidigt som det levererar en stark känsla av någonting hyllande och vackert, medan det musikaliska i dess majestätiska ljudbild signerat ”Roberto Laghi” spottar ut en manisk kreativitet som i dess mörkaste tongångar bryts ner av någonting uppfriskande och hoppfullt. Någonting som verkar ha speglat Alexander och Andreas vardag, där mat på bordet inte var en självklarhet och där en frenetisk kampvilja att ta sig fram var ett måste för att få vardagen att fungera.

RAISED FIST lägger ribban högt inför årets övriga kommande releaser då de med stort hjärta och energisk kampvilja vågar utmana sig själva utan att dess igenkännande varumärke går förlorat, och jag konstaterar att ”From The North” är så långt i från en käftsmäll i nyllet som man kan komma, då nämnda alster mer känns som en enda stor romersk armé som jämnar allt med marken.

Band: Raised Fist
Titel: From The North
Genre: Hardcore/Metal
Skivbolag: Epitapth
Releasedatum: 2015-01-19
Betyg: 9/10
Bästa låt: Flow

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER