ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

SOTO – Inside The Vertigo

soto-inside-the-vertigo250
Jeff Scott Soto är för många en välkänd sångare, kanske framförallt som sångare för bl.a Yngwie Malmsteen, Talisman och en kortare sejour i Journey men även delaktighet i skivor med W.E.T, Axel Rudi Pell och Human Clay. Ett flertal soloalbum har det också hunnit bli sedan mitten av 80-talet. Nu är det dags för soloalbum nummer sex om vi bortser från live, samling och EP-skivor. Till detta album har han anlitat mindre kända musiker från samtliga hörn av jorden, men till låtskriveriet så finns även mer välkända namn med som t.ex. Gus G (Firewind), Mike Orlando (Adrenaline Mob), Casey Grillo (Kamelot) och Joel Hoekstra (Night Ranger). Då förstår ni nog att vi inte har att göra med ett AOR-album, utan Jeff har sina rötter i lite hårdare musik och tyckte att det var dags att återbesöka denna era.

Produktionen står Jeff själv för och den är okej, men blir lite enformig under denna timma med attitydsfylld hårdrock som bjuds. Här finns bättre och sämre låtar, men kvalitetsmässigt inte så långt ifrån varandra som man skulle kunna tro. Flertalet influenser går att skönja, men det låter övervägande amerikanskt med lite stänk i några låtar av ovannämnda involverade låtskrivares originalband.
Jag gillar de hårdare tongångarna även om melodierna ibland blir lidande på grund av det. Skivan är variationsrik och för ibland tankarna till tiden i Talisman även om det aldrig kommer upp i den nivån eller går att jämföra.
Niominuterslåten “End Of Days” är värd att omnämnas. Den är symfonisk och gripande med skiftande karaktär och innehåller bland annat körer och snygga stråkarrangemang. Under dessa minuter byter låten skepnad flera gånger och om Casey Grillo (Kamelot) skrivit någon låt så borde det vara denna. Den är lika oväntad som lyckad och Jeff är definitivt på rätt spår när detta är skivans bästa låt. Övriga låtar som landar över medelsnittet är “Trance”, “Jealousy”, “The Fall” och “Fall To Pieces” som avslutar skivan på ett rockigt och högoktanigt sätt.


Det är en uppryckning om man ser till tidigare soloplattor av Jeff. Förfinar han detta till nästa skiva så kan det bli riktigt bra. Skivan är bättre än godkänt men håller inte under samtliga tolv låtar. Jag hoppas att vi får höra Jeff på en ny W.E.T.-platta innan nästa sologiv, men tills dess så kan detta stilla de flestas abstinens gällande sångaren Jeff Scott SOTO.

Annons:

Band: SOTO
Titel: Inside The Vertigo
Genre: Hårdrock
Skivbolag: earMusic
Releasedatum: 2015-01-30
Betyg: 6/10
Bästa låt: End Of Days

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT