ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Obscyria – Nefarious Sanctuary

Obscyria Nefarious Sanctuary250
Årets första recension för undertecknad blir en platta som släpptes precis i slutet av det förra året, när allt var som mest intensivt för alla med årsbästalistor, sillinläggningar, julklappsinhandling och andra gudsförgätna påhitt. Då Rocknytt ser det som sin plikt att berätta för er vad fan ni ska lyssna på och vilka band ni ska stödja med era surt förvärvade slantar, så kommer här följaktligen en recension av en bortglömd pärla som säkerligen många av er missade mitt i all julstress.

Stockholmsbandet Obscyria bildades redan 2010, men det skulle dröja tre år tills man släppte sin första demo. Efter detta blev det ytterligare en demo innan man till slut släppte sin fullängdsdebut Nefarious Sanctuary. När plattan inleds med låten Armageddon’s Reign är det första som slår mig hur mycket introt låter som något som skulle kunna vara Metallica runt Master Of Puppets-tiden. Då tänker jag alltså på de lite lugnare partierna, som bland annat återfinns i titelspåret, Welcome Home (Sanitarium), Orion och så vidare. När Armageddon’s Reign sedan lämnar den lugna inledningen för att verkligen komma igång på allvar är det vi bjuds på en härligt vital blandning av thrash metal och klassisk dödsmetall av den gamla skolan, ungefär när dödsmetallen precis hade “uppfunnits” om en kan säga så. Nästa låt, Sect, är en lite mindre episk historia, men väl så bra som sin föregångare. Denna thrashrökare kulminerar när basisten och sångaren Shayan Jahanzadeh introducerar ett blixtrande gitarrsolo med att vråla “one, two, fuck you!”. Det är vid sådana tillfällen en inser hur skittufft det är med hårdrock och det är i princip omöjligt att inte höja sin näve i en triumferande gest av eufori framkallad när debuterande band har den goda smaken att bidra med inslag av denna kaliber.


Efter denna lovande inledning är det inte utan att en blir imponerad när det visar sig att Obscyria har ytterligare en växel att lägga i, vilket man visar med skivans tredje låt, Phantom Slaughter, som också visar sig vara den bästa låten på plattan. Precis som albumets öppningsspår är Phantom Slaughter en låt som börjar med ett lite lugnare intro för att sedan öka i kraft och intensitet. Denna formel används också i nästa spår, Slaves To The Cross och även om det ibland kan vara farligt att skriva låtar med alltför lika upplägg så tycker jag ändå att Obscyria hanterar detta bra och det känns aldrig förutsägbart. Efter denna första halva av Nefarious Sanctuary bjuds vi på ett litet intro eller mellanspel – kalla det vad ni vill – innan den andra halvan av skivan inleds med Deranged Minds. Överlag kan jag tycka att den andra halvan är den “sämre” halvan, även om det egentligen känns orättvist att använda så pass negativa ordalag, när plattan är så pass jämnbra rakt igenom.

En av de stora behållningarna med Nefarious Sanctuary är hur väl Obscyria lyckas balansera blandningen mellan thrash och dödsmetall. Även om man ofta kastar sig mellan stilarna, ibland flera gånger under samma låt, känns det aldrig spretigt utan snarare enbart spännande och varierat på ett minst sagt positivt sätt. Det är välskrivet och välkomponerat på alla sätt och känns “fräscht” för att använda ett synnerligen hipsterdoftande och pretentiöst musikskribentord, även om man för den delen aldrig tappar sin old school-känsla.

Du som gillar thrash från mitten av 80-talet och tycker att dödsmetallen var som bäst under samma period och kanske några år framåt i tiden bör absolut kolla in Obscyria och Nefarious Sanctuary. Jag garanterar att du inte kommer bli besviken!

Band: Obscyria
Titel: Nefarious Sanctuary
Genre: Thrash/Death Metal
Skivbolag: Go Fuck Yourself Productions
Producent: Jocke Rydbjer
Releasedatum: 2014-12-19
Betyg: 8/10
Bästa låt: Phantom Slaughter

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link