ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Serious Black – As Daylight Breaks

3 Shares

serious-black-as-daylight250
Detta multinationella band med medlemmar från akter som Blind Guardian, Dreamscape, Masterplan, Bloodbound, Edenbridge och Emergency Gate skulle lätt kunna hamna i samma lättkryddade gryta som så många andra projekt eller “supergrupper” har en tendens att göra. Men detta sexmannaband överraskar och känns förvånansvärt fräscht och det trots att de inte revolutionerar på något plan.

En blandning av tidiga Masterplan och ett något mindre progressivt och teatraliskt Kamelot är en ganska rättvis beskrivning av hur detta band låter. Detta presenteras med stor dos energi och medryckande melodier i en helt okej produktion som pågår under lagom långa elva spår på en total tid av 42 minuter.


Urban Breeds sånginsats är lysande och berörande som oftast och Masterplan-gitarristen Roland Grapows nyvunna melodirikedom går inte att ta miste på. Tillsammans med Dreamscape-keyboardistens Jan Vaciks väl avvägda keyboardmattor och Thomen Stauchs (Blind Guardian) kompetenta trumspel så sticker musiken och låtarna ut och blir lika pompösa som snygga.

Titelspåret är en ballad med stora orkestrala arrangemang som med Urbans sånginsats närapå smeker själen för en stund medan efterföljande låt “Setting Fire To The Earth” innehåller skivans bästa refräng och därav blir det skivans bästa låt. I övrigt är låtarna av jämn kvalité där allt i musiken är synkat och högst genomtänkt vilket raderar eventuella funderingar om de bara skall ha skrapat ihop överblivet material från sina originalband. Bekräftat är att detta är ett band och inte ett projekt, vilket passar mig bra. Att följa upp denna skiva kommer inte bli lätt och risken för kopiering finns. Faller alla bitar på plats kan detta innebära samma framgångar för skivbolaget AFM som de hade för tolv år sedan när de släppte Masterplan-debuten.

Även om bandnamnet är årets sämsta hittills så skall du inte låta dig skrämmas. Detta är ett seriöst försök att etablera sig i en ganska svår genré. De lyckas över förväntan med att ge oss en kraftfull och intressant platta som lägger en hög nivå i början av detta skivår.


Band: Serious Black
Titel: As Daylight Breaks
Genre: Melodic Metal
Skivbolag: AFM
Releasedatum: 2015-01-16
Betyg: 8/10
Bästa låt: Setting Fire To The Earth

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter