ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Devin Townsend Project – Z²

Devin Townsend Z2 cover250
Jag hade gett upp hoppet om att hinna upptäcka mer bra musik det här året, den där söndagsmorgonen när jag förstrött klickade på youtube-länken till en ny musikvideo. March Of The Poozers med Devin Townsend Project, vad det nu kunde vara för något. Redan några sekunder in i videon blev jag hopplöst förälskad, både i låtens massiva ljudvägg och i den bedårande kören av små Poozers. Det tog inte lång stund innan jag hittat albumet Z² på Spotify, och började lyssna på plattan utan att ha några som helst förkunskaper om Devin Townsend.

Musiken man inledningsvis möts av på Z² skiljer sig en del från den March of The Poozers som jag alldeles nyss hade avnjutit. Det är fortfarande samma kraftfulla musik, men det är samtidigt mer suggestiv, och det mäktiga och massiva blir allt eftersom sprött och drömskt. Lyssnaren luras in i ett meditativt tillstånd och tappar greppet om både tid och rum. Man svävar tyngdlöst genom musiken, ända tills man bryskt vaknar upp av att en berättarröst meddelar att man befinner sig mitt i ett… rymdäventyr? Jomenvisst, plötsligt har man hamnat mitt i ett färgglatt seriemagasin, där rymdvarelser, hjältar och kaffe står i centrum av historien. Vad tusan hände? Dags för mig att läsa på.


Egentligen är det rätt märkligt att jag fram tills nu har lyckats missa allt som Devin Townsend har skapat. På 20 år har han lyckats spotta ur sig över 20 plattor med olika konstellationer, och hunnit medverka på ännu fler. Av intresse för att komma vidare i just den här recensionen är dock främst ett av hans är 9 soloalbum, Ziltoid The Omniscient (2007, en musikalisk berättelse om en rymdvarelse sugen på kaffe), samt de 6 album som han har gjort med formationen Devin Townsend Project (DTP). DTP var från början tänkt att endast omfatta 4 album, men det har alltså råkat bli några fler än så.

För att nu krångla till det ytterligare så är Z² inte bara av en platta utan två. Det är dessutom två mycket olika plattor, vilket har sin förklaring i att den ena är en DTP-platta och den andra är en soloplatta: Första discen kallas Sky Blue, och är signerad DTP. Den kan i mångt och mycket sägas vara ett koncentrat av de tidigare DTP-plattorna. Den andra discen, benämnd Dark Matters, är en uppföljare till rymdäventyret med Ziltoid. Och för att späda på röran ytterligare så finns det faktiskt en Z²-variant med 3 discar, där den tredje sägs vara Dark Matters fast utan prat. Denna har jag dock inte hört än.

I mina efterforskningar om varför Z² består av dessa två så olika plattor, så lyssnade jag på några intervjuer med Devin Townsend. I dessa erkänner han helt utan omsvep att han från början endast hade tänkt att göra en platta, en påkostad fortsättning på rymdäventyret om Ziltoid. Men hans beslut ifrågasattes, för visst borde han väl även göra något som var möjligt att sälja? Och så blev det till slut detta omaka dubbelalbum. Townsend är dock snabb med att tillägga att trots att Sky Blue kändes som ett tråkigt måste i början, så är han mer än nöjd med resultatet.

Devin Townsend lämnar nog ingen oberörd – antingen gillar man hans musik, eller också inte alls. Innan jag sätter betyg på ett album med två så olika delar, vill jag vörja med att dela ut delbetyg. Jag tycker nämligen om både Sky Blue och Dark Matters, men av olika orsaker:

Sky Blue hypnotiserar mig, och jag njuter av de låtar som Devin Townsend och Anneke van Giersbergen turas om med att framföra. Favoritlåtar: Fallout, Rain City, Before We Die Delbetyg: 8

Dark Matters är en humoristisk rockopera i bästa Blixt Gordon-anda, där förutom ett flertal gästartister även ett par tusen av Devins fans har fått medverka i The Universal Choir. Kanske kan Dark Matters med sin berättarröst och sina dialogpartier i längden bli tröttsam, men då kan man ju alltid växla över till disc 3 (den utan prat) och fokusera på den mäktiga musiken istället. Favoritlåtar: War Princess, Deathray, March Of The Poozers Delbetyg: 9

Artist: Devin Townsend Project
Titel: Z²
Genre: Progressive Metal
Skivbolag: HeavyDevy
Releasedatum: 2014-10-27
Betyg: 9/10
Bästa Låt: March Of The Poozers

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter