ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Engel – Raven Kings

2 Shares

engel-raven-kings250
Engel har sedan debuten “Absolute Design” från 2007 haft en betydande plats hos mig. Både 2010 års “Threnody” och “Blood Of Saints” från 2012 har varit positiva musikaliska upplevelser och trots en del medlemsbyten så har Niclas Engelin med mannar hållit en rak och hög nivå på sin musik. Nu i efterhand tror jag det mycket beror på sångaren Magnus Klavborn som med sin säregna röst och nerv tillsammans med en industriellt influerad version av melodiös dödsmetall har gjort att detta band stuckit ut lite lagom extra ur massan.

Till detta album har Magnus slutat och ersättaren heter Mikael Sehlin och han imponerar på sitt sätt och sätter sin prägel. Däremot försvinner mycket av nerven och känslan som Magnus levererade, vilket gör att de drar åt att hamna i fållan för alla dussinband. På denna skiva klarar de att undvika den, men om utveckling går åt samma håll på nästa skiva lever de farligt. Avsaknaden av de minnesvärda melodierna i låtarna är större nu än på tidigare plattor vilket också gör det mer anonymt.


Produktionen är däremot den bästa de haft och är signerad danske Jakob Hansen. Tillsammans med ett samspelt band blir slutprodukten ändå välljudande och kvalitetsstämpeln förblir stark. Dessutom bör det gynna bandet att lämna skivbolaget Seasons Of The Mist för svenska Gain/Sony.

Tempot är varierat. Många låtar är bättre än snittet och den lugna “I Am The Answer” är ett snyggt, känslosamt och skönt avbrott i denna kompakta presentation av låtar. “End Of Days” är bäst, men även inledningen “Salvation” och “Fading Light” tillhör mina favoriter. Däremot hade jag lite högre förväntningar som tyvärr inte infrias under dessa 38 minuter och elva spår. Absolut godkänd skiva och bättre än mycket inom genren, men för mig inte tillräckligt minnesvärd.

Band: Engel
Titel: Raven Kings
Genre: Melodic Metal
Skivbolag: Gain
Releasedatum: 2014-11-28
Betyg: 6/10
Bästa låt: End Of Days

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter