ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Empire 21 – Empire 21

80 Shares

empire21-album250
Namnet CJ Grimmark borde klinga välbekant i mångas öron. Kanske blir det mer uppenbart om man nämner bandet Narnia som han startade tillsammans med Christian Liljegren 1996.
Nu är det i alla fall äntligen dags för Carl Johans senaste band, Empire 21, att tillslut nå förväntansfulla hårdrockares öron. Det har tagit sin tid. Delvis var det på grund av medlemsbytet av Narnias sångare (2008-2010) German Pascual, som sjöng på första versionen av denna skiva som var mixad och klar när avhoppet skedde, samt att de velat göra sitt absolut yttersta för att få ett så lyckat resultat som möjligt. Visst lyckades de bra med sina avsikter. Ersättaren Ricard Hulteke fick en stor yta att fylla när det var dags att spela in sången på nytt, men med facit i hand så har detta inneburit ytterligare en nyans med hans lite annorlunda, snygga, starka och lite bluesinfluerade röst.

Det märks att bandet inte haft någon deadline då allt känns synnerligen genomarbetat och genomtänkt. Produktionen av Tobias Lindell (Mustasch, H.E.A.T mm.) är så kraftfull som man kan vänta sig, men kanske mer organisk än något han tidigare gjort. Men passar musiken gör den i alla fall som är fylld med snygga, skarpa riff och drivande tempon som gör att bandet känns som gjutet i betong. Bra låtar och mängder av melodier staplas och skivan blir starkare ju längre in vi kommer på den.


Jag hittar faktiskt ingen låt som är sämre än övriga och skivan är så jämnbra att man kan tro att den var avvägd med ett laserinstrument.

Detta är modern hårdrock som trots risk för många fällor håller sin egen linje från start till mål. Musikaliskt är det klanderfritt och välljudande och detaljrikedomen är tydlig men inte överdriven. Det flesta låtarna går i upptempo och energin är tydlig och blir upplyftande för lyssnaren. Bra exempel på det är “Empire 21”, “Heard It All”, “Would You” och inledande “When You’re Falling” . “100 Nights” är tyngre och besitter möjligheter för en lyckad allsång vid liveframträdanden. I övriga spår finner vi även bastant tyngd, gedigna och starka melodier och en klar smittorisk för medryckande rörelser som framförallt belastar nackmuskulaturen.

Detta är ett mycket bra album som finns med på topp fem av svenska band i år. CJ Grimmark med band har nog gjort sin bästa musik hittills i karriären som hårdrocksmusiker. Vill ni stampa takt för att driva på tiden under denna vinter så är detta ert soundtrack och ett bevis på att skivåret 2014 varit starkt från början till slut.

Band: Empire 21
Titel: Empire 21
Genre: Melodic Metal
Skivbolag: Empire 21
Releasedatum: 2014-11-28
Betyg: 8/10
Bästa låt: Calling

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter