ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Spiders – Shake Electric

spiders-shake-electric250
Göteborgsbandet Spiders startade år 2010 och efter ett par års hype inom den del av den svenska rockscenen som brukar klassas som den obskyra släppte man år 2012 sin fullängdsdebut Flash Point och Spiders tillvaro efter detta har varit allt annat än undangömd och obskyr. Flash Point nominerades till en P3 Guld-statyett för årets hårdrock och Spiders klev direkt upp som ett av de mest populära rockbanden i Sverige. Med äkta makarna Ann-Sofie Hoyles och John Hoyles, den sistnämnde även känd från band som Witchcraft och Troubled Horse, i spetsen har Spiders charmat hela rock- och hårdrocksvärlden med sin mix av klassisk 60- och 70-talsrock samt stökig garagerock. Om jag inte minns helt fel så gav jag bandets debut 9/10 i betyg när det begav sig, så självklart var jag väldigt förväntansfull inför vad som komma skulle på Shake Electric och försmaken som vi bjudits på via singeln Mad Dog vittnade helt klart om att Spiders inte blivit sämre under de två år som har gått sedan Flash Point.

Just Mad Dog är den låt som inleder Shake Electric och detta är ju tveklöst en av skivans absoluta höjdpunkter. Med sitt tuffa riff och härliga attityd är låten en perfekt albumöppnare och baserat på denna låt verkar det onekligen som att Spiders behållit sin råhet och härliga stökighet från debutplattan. När vi däremot kommer till skivans andra låt, titelspåret Shake Electric, får vi dock stifta bekantskap med ett lite mer laid back Spiders. Det låter inte lika svettigt, utan mer tillbakalutat och svalt, dock på ett sätt som fortfarande är coolt. När även nästa låt, Bleeding Heart, går i samma stil kan man konstatera att Spiders inte riktigt låter precis som på Flash Point. Det är en smula mindre primalt och istället har man koncentrerat sig på att kanske skriva lite mer genomarbetade låtar. Detta medför förvisso att många av låtarna kanske är vad man kan kalla för “bättre rent faktamässigt”, om ni är med på hur jag tänker, men det jag tycker att man istället tappar är lite av den charmiga energi som fanns på debutplattan.


När vi kommer till skivans fjärde låt, Only Your Skin, har man dock gått tillbaka en smula till det Spiders vi känner igen från debuten och även låtar som Control och War Of The World hade helt klart platsat på Flash Point rent stilmässigt. Nu får ni dock inte ta detta som att jag är en bakåtsträvande surgubbe som inte tycker om utveckling, för nämligen är det så att Shake Electrics absolut bästa låt är den Janis Joplin-doftande Hard Times, som helt klart inte låter som någonting från Flash Point, utan snarare är en smärtsam bluesdänga där Ann-Sofie Hoyles verkligen får visa upp sitt fulla register och briljera i sin roll som en av de främsta sångerskorna inom rocken idag.

Om man slår ihop detta smärre bluesmästerverk, de stökigare låtarna och de delar av Shake Electric som visar upp ett kanske lite mer moget och genomtänkt Spiders så är resultatet en riktigt bra skiva som jag egentligen inte har så mycket att anmärka på. Det som dock gör att jag personligen tycker att Shake Electric är en poäng “sämre” än Flash Point – och det här har bara med tycke och smak att göra – är att jag föredrar det lite mer stökiga och svettiga när det gäller rock, även om jag på något sätt också kan förstå och inse att Shake Electric ur många aspekter är “bättre” än debutplattan när det gäller hur man “ska” skriva musik rent faktamässigt och hur en bra produktion ska låta.

Det där sista resonemanget kanske lät förvirrat, men jag hoppas och tror att ni ändå förstår vad jag menar. Rent faktamässigt är väl till exempel Metallicas svarta skiva bättre än debuten Kill ‘Em All ur alla aspekter om man ser till hur man skriver “snygg musik”, men det spelar ingen roll hur snygg och rätt Enter Sandman är – jag kommer ändå alltid att tycka att Whiplash är en ballare låt och för mig handlar rock mer om att det ska vara häftigt än att det ska vara “rätt”, men det är som sagt bara min personliga åsikt.

Oavsett vad man tycker om dylika detaljer går det inte att göra annat än att konstatera att Spiders har följt upp sin succéartade debutplatta med ytterligare en väldigt stark skiva och att bandets popularitet har potential att öka ännu mer nu med detta kanske lite mer åtminstone bitvis “tillrättalagda” sound ser jag som ett oomkullrunkeligt faktum.

Band: Spiders
Titel: Shake Electric
Genre: Rock
Skivbolag: Crusher Records/Universal Records
Producent: Mattias Glavå
Releasedatum: 2014-10-29
Betyg: 8/10
Bästa låt: Hard Times

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link