ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

While Heaven Wept – Suspended At Aphelion

while-heaven-wept-suspended250
Bandet firar faktiskt 25årsjubileum i år, men jag upptäckte dem först 2011 när “Fear Of Infinity” släpptes. Det är en platta som jag förövrigt älskar av hela mitt hjärta. Den har allt man kan önska sig: Melodierna, det episka, tyngden och svårmodet.

Med det sagt, så kanske ni förstår att jag hade hyfsat höga förväntningar på “Suspended At Aphelion”. Jag upptäckte ganska snabbt att WHILE HEAVEN WEPT tagit ytterligare ett steg i progressiv riktning och tyngden verkar ha ramlat av vagnen efter vägen. Visst är det vackert och episk värre. Skulle man ge betyg efter enbart det, så vore detta ett suveränt album. Problemet är att plattan tappar fart redan från första början och bromsar in fullständigt när tredje spåret “Heartburst” tar vid. Det är en pianoballad med ytterst lågmäld sång. Efter denna lilla “vaggvisa” har bandet valt lägga ett instrumentalt stycke. “Indifference Turned Paralysis” besitter förvisso lite fart och kraft, men den orkar inte återuppliva albumet helt, utan det hamnar i någon form av “zombiestadie” resten av resan. Även om efterföljande låt (den med den extremt långa och krångliga låttiteln) är den klart bästa på plattan och agerar farthöjare i några minuter åtminstone.

Låt för låt måste jag ändå säga (trots min svala kritik), att de är bra och några är till och med riktigt bra. Men som album blir denna skapelse en alldeles för seg historia. Vill man ha bra avslappningsmusik, som innehåller spår av metal, så är plattan närmast perfekt för ändamålet. Summerar jag detta, så är det ett klart nedköp jämfört med förra plattan, men det är definitivt ingen total katastrof. Bandets kvalitéer är alldeles för stora för att de ska misslyckas kapitalt. Plattan räddas upp med några riktigt vassa spår och en suverän ljudbild. De tappar två pinnar jämfört med förra plattan, men den håller sig ändå på betyget “bra”, det vill säga 6/10.

Band: While Heaven Wept
Titel: Suspended At Aphelion
Genre: Episk progressiv doom metal
Skivbolag: Nuclear Blast Records
Speltid: 39:12
Releasedatum: 2014-10-27
Betyg: 6/10
Bästa Låt: The Memory Of Bleeding, Souls In Permafrost, Searching the Stars (ja det är en låt)

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER