ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Ammunition – Shanghaied

226 Shares

ammunition-shanghaied250
WigWam läggs ned och deras sångare Åge Stein Nilsen bestämmer sig för att starta ett band. Med hjälp av Erik Mårtensson från Eclipse börjar de skriva låtar. Sedan tar man in Robban Bäck (Eclipse) på trummor, Hal Patino (King Diamond) på bas, Lasse Finbråthen (Circus Maximus) på keyboard och  Jon Pettersen (Bad Habits) på gitarr tillsammans med Erik Mårtensson och där har vi bandet som kallar sig Ammunition. Erik står dessutom för produktionen på denna skiva och när man uppfattat den dunderstarka laguppställningen i detta band så finns det bara en enda fråga, kan detta gå fel?

Svaret är ett rungande nej. Trodde någon något annat ja, skäms på er för här har vi ett nästan komplett album som innehåller det mesta för att ta hem högvinsten. Produktionen är superb. Här har vi definitionen på ett stort och majestätiskt trumljud och det är det bästa jag hört på länge.


Ammunitionen i magasinet är enbart hits och när dessa avfyras i en kavalkad av finfina låtar så smäller det så pass ordentligt att ekon kan komma att höras i lång tid framöver i hårdrocksvärlden.

Åge Stein Nilsen och ingen annan för den delen har anledning att sörja Wig Wams nedläggning för det här är så pass mycket bättre och den bästa hårdrocken på länge som delvis har norsk flagg.

Tretton låtar på 48 minuter som alla har stark karaktär, flertalet har stor hitpotential och det är bra variation mellan låtarna även om jag hade önskat något mer attityd i vissa låtar likt den som finns i t.ex. skivans bästa spår “Sucker For Anything”. “Take Out The Enemies” är en härlig och ösig mash-up av hårdrock och gospel, inledningen “Silverback” är en rak och blytung skapelse med en ganska simpel refräng men den limmar fast sig omedelbart. Jag har sedan den första gången jag hörde den i tid och otid kastat ur mig frasen “Don’t go messing with the silverback”. Efterföljande “Give Me A Sign” har en ytterst allsångsvänlig och melodistark refräng. Titelspåret har en sanslöst vacker vers och “Tie Me Down” är en dräpare som skulle kunna vara fanbärare till vad en bra hårdrockslåt behöver innehålla. “Road To Babylon” är en stämningsfull och balanserad ballad och “Hit Me (With Your Bombs) är en drivande, mäktig och dunderbra partylåt. I första singeln “Do You Like It” och “Another Piece Of Me” får man lite rock’n’rollvibbar à la Quireboys medan “Wild Heart” går tillbaka till allsångsmöjligheter och ett härligt avslappnat gung. “Heart’s Not In” ger tillfredställelse till alla som har lite bluesbegär och “Strung Out” är en bra rocklåt med klisterefräng. “Sucker For Anything” som faktiskt andas lite Eclipse-influens är bonuslåt på den europeiska versionen, vilket gör att jag är mycket nöjd med var jag är bosatt i det här fallet.

Denna platta är en skapelse av högst kompetenta musiker och låtskrivare som med en mäktig produktion sett till att skapa ett genuint och snyggt album, fyllt med välljudande låtar av genomgående hög kvalité. Man får önska att det finns en fortsättning på detta samarbete över landsgränserna även i framtiden.

Vintern är räddad.

Band: Ammunition
Titel: Shanghaied
Genre: Hårdrock
Skivbolag: G-Netic music
Releasedatum: 2014-11-21
Betyg: 9/10
Bästa låt: Sucker For Anything

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter