ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Raunchy – Vices.Virtues.Visions

raunchy-vices-virtues-visions250
Danmark har god öl och smarrig korv och ett språk som kan vara svårt att förstå. Dessutom har de Jacob Hansen, nutidens demonproducent när det gäller metal. Musik har de bevisat att de är duktiga på och just danskarna visar att spetskompetensen bland banden är sylvass.

Även denna skiva är producerad av Jacob. Det är faktiskt inte hans bästa resultat vi hör här då det verkar som om mellanregistret bitvis förtar bas och diskant aningen för mycket. Ändå är det en massiv vägg av ljud vi hör från detta “dansanta” metalband. Det kanske är en skrämmande eller ogillad beskrivning för många, men det passar och funkar bättre än man tror även om man inte vill genrébestämma denna typ av musik. Jag vill också tillägga att dosen “dansanta” ögonblick är ganska liten under denna timma musik.


En simpel beskrivning är att grunden är modern aggressiv metal, ganska lik landsbröderna i Mercenary med skriksång i verserna och den rena sången till kraftfulla melodier i refrängerna. Men Raunchy involverar betydligt mer elektroniska inslag, därav beskrivningen “dansant”.

På denna skiva kan jag även skönja fler drag åt det progressiva hållet, vilket jag välkomnar, och låtarna resulterar i att inte vara lika lättsmälta som på tidigare album. De måste ges mer tid men när du väl fått grepp om låten så har även låten fått grepp om dig och den håller i och släpper inte taget.

Största nyheten inför detta album är att sångaren Kasper Thomsen har slutat och Mike Semesky (The Haarp Machine) har ersatt honom på ett odramatiskt och högst tillfredställande sätt.
De har också gått från skivbolaget Lifeforce till Massacre inför detta album.

Elva låtar på över en timma är mycket musik, särskilt när den är så pass innehållsrik och detaljerad.  Att bandet mognad går att skönja i resultatet. Låtarna håller jämnhög klass förutom “Luxuria” som med lätthet vinner pris som sämsta låt på skivan. Hade den inte funnits med kunde poängen varit en pinne högre, men är man allergisk mot någonting så är man och i detta fallet var det refrängen som förstörde det roliga.

De bästa låtarna med utsökta och originella melodier är inledningslåten “Eyes Of A Storm” som har lite discometalkänslan i refrängen, “Castaway Crown” är kanske den rakaste låten med de tydligaste hitmelodierna medan “The Singularity Heart” visar på progressivitet av högsta klass utan avkall på melodier. Ett plus är att nya melodier bygger upp till crescendot i refrängen och då tror man sig redan ha hört refrängen innan den verkligen kommer. “Frozen Earth”, “Clarity”, “I”, “Avarice” och blytunga inledningen på “Never Enough” är också värda att nämnas som ytterst bra låtar.

Omslaget är speciellt och kanske inte det vackraste, men musiken är bra förenad med bilden -vilket gör att även den förmedlar känslor till helheten.

Raunchy har utan tvekan gjort sitt bredaste och kanske bästa album hittills och tillhör definitivt de främsta banden i vårt nordiska grannland. Även om det skett sångar-och skivbolagsbyte så behåller de sin unika stil och levererar återigen ett synnerligen starkt album som både kommer älskas och hatas.

Band: Raunchy
Titel: Vices.Virtues.Visions
Genre: Modern Metal
Skivbolag: Massacre Records
Releasedatum: 2014-11-14
Betyg: 8/10
Bästa låt: The Singularity Heart 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link