ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Electric Wizard – Time To Die

10 Shares
ElectricWizard-TimeToDie250
Om ni skulle fråga mig vilka band jag tycker har varit de allra bästa i världen under de senaste 20 åren och då baserat på material man släppt under dessa två decennier, känns det som ett nästintill oomkullrunkeligt faktum att en skulle behöva ha med Electric Wizard för att kunna stoltsera med en trovärdig lista. Sedan den självbetitlade debuten från 1995 har bandet gång efter gång släppt kanonplatta efter kanonplatta och hållit en lägstanivå som bara kan beskrivas som obeskrivligt hög. Trots att man på ett sätt har många karaktärsdrag och influenser som gör att man på många vis liknar ett så kallat “retroband”, så har ändå Electric Wizard genom hela sin karriär visat med all önskvärd tydlighet att man också är ett band med en imponerande vitalitet. På varje ny giv har man infört ny energi och har således lyckats med konststycket att få varje ny platta att kännas fräsch. Inte en gång under 19 år har Electric Wizard fastnat i gamla spår, utan istället har man alltid försökt att förnya sin musik samtidigt som man behåller det solida betongfundament som musiken vilar på. Detta har gjort att man aldrig riktigt har kunnat veta vad man ska vänta sig av en kommande Electric Wizard-platta, förutom att man vet att kvalitén kommer att vara skyhög. Så var även fallet med orkesterns nyaste alster, Time To Die.

Efter ett intro som bygger upp förväntningarna rejält gällande vad som är på väg att braka loss så är det just det som händer när Incense For The Damned drar igång med full kraft och visar att engelsmännen inte har tänkt dra ner på tyngden till den här plattan heller, som om någon trodde att det skulle hända. I nästan elva minuter är det som att få stryk med en slägga, precis som man vill ha det när man lyssnar på Electric Wizard med andra ord. Vidare fortsätter man till titelspåret som även det håller oerhört hög klass, men trots detta bleknar det en smula i skuggan av den koloss som följer. Det tredje spåret, I Am Nothing, är utan tvekan en av det här årets absolut bästa låtar och ett monumentalt stycke musik som hamnar väldigt högt uppe om man ser till Electric Wizards totala låtskatt. Plattans längsta spår, nästan tolv minuter långt, är en blytung stenkross som stinker av misantropi och dryper av ångest samtidigt som den maler fram bland de tyngsta riffen du kan hitta i dagens musikklimat. Efter att en blivit totalt dränerad på energi av I Am Nothing bjuds vi på en välbehövlig andningspaus efter den oerhört starka inledningstrion låtar. Ett stämningsfullt och härligt flummigt mellanspel tar oss vidare till låtarna Funeral Of Your Mind och We Love The Dead, två låtar i klassisk Electric Wizard-stil. Dessa käftsmällar följs av singeln SadioWitch, som är en lite kortare och kanske mer “hittig” låt än vad vi är vana vid när det gäller den elektriska trollkarlen. Plattan avslutas dock i gammal god stil med den fantastiska Lucifer’s Slaves och det stämningsfulla outrot Saturn Dethroned.


Efter att ha lyssnat igenom Time To Die kan man dels konstatera att Electric Wizard återigen har släppt en platta som inte låter som något de har släppt förut, men om jag skulle ge mig på att jämföra med tidigare släpp från bandet så skulle jag säga att Time To Die ligger i gränslandet mellan Dopethrone från 2000 och Witchcult Today från 2007 och eftersom att dessa två alster är mina favoriter med bandet kan ni kanske förstå min förtjusning över detta släpp! Jämför man med de senaste släppen från Electric Wizard så är Time To Die möjligtvis lite mer svårlyssnad och kanske inte riktigt innehåller lika många omedelbara låtar som till exempel Black Masses, men den som sätter sig in i den här plattan ordentligt kan garanterat se fram emot att bli rikligt belönad i form av obeskrivliga musikaliska upplevelser.

Oavsett detaljer om hur plattan låter så kan man konstatera att Electric Wizard fortsätter att vara ett modernt Black Sabbath, men lite mer som om Black Sabbath hade varit yngre, knarkat ännu mer och dyrkat döden ännu mer. Ett konstigare och ondare Black Sabbath för konstigare och ondare tider, om man så vill. Hur man än väljer att beskriva det så kan man dock konstatera att Electric Wizard är precis lika magiska som vanligt och som alltid när man släpper nytt levererar man en platta som garanterat kommer att vara en stark kandidat till titeln för årets bästa skiva.

Band: Electric Wizard
Titel: Time To Die
Genre: Stoner/doom metal
Skivbolag: Spinefarm Records
Producent: Jus Oborn
Releasedatum: 2014-10-03
Betyg: 9/10
Bästa låt: I Am Nothing

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter