ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Jerusalem – Stygn

Jerusalem är utan tvekan det band jag upplevt från scenen flest gånger. Troligen är det runt 40 gånger men då snackar vi en annan tid och i slutet av 1970-talet och början på det färgglada 80-talet. Jerusalem var flitiga live och spelade var helst det fanns en scen och fanns det ingen körde de ändå. De tog hårdrocken (och Jesus) ut på landet så vi bonnungar fick uppleva en skenande Marshallförstärkare på full volym, en brusande hammondorgel, pumpande bas och trummor – kort sagt det var hårdrock som den lät på den tiden.

Under tiden släppte de några plattor som borde vara standardverk i en skivsamling när det gäller svensk hårdrock.

Efter en oändlig ökenvandring är de nu tillbaka på modersmålet och trots att sångaren, gitarristen, låtskrivaren Ulf Christiansson passerat 70-strecket med flera år, slagits mot cancerspöket och vunnit, så är hans kraftfulla lejonstämma intakt och han står där likt en hårdrockens Hellgum och predikar guds ord vare sig du vill eller inte.

Den enda hållbara referensen är Dave Eugene Edwards från gothcountrybanden 16 Horsepower och Woven Hand. En artist som brinner lika mycket som Ulf.

Men musiken då undrar du?

Tidlös hårdrock och söker du en samtida referens så låter det mycket Prins Svart. Stabil 70-tals hårdrock med stark sång. De låter även mycket som de lät på “Krigsman” från 1981. Kanske deras bästa platta till dags dato men “Stygn” är där och nosar då det är ett genomarbetat album fullt med bra låtar.

Artist: Jerusalem
Titel: Stygn
Label: Sound Pollution
Genre: Hårdrock på svenska
Realesedatum: 23 12 15
Bäst: “Gud finns visst”, “Jeremia”, “Pionjär”, “Kärlek och sanning”
Betyg: 4/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER